FLOMTRAPP: I Søndre Skogsveien/Kristian Bings vei fosset vannet ned trapper lørdag ettermiddag. Foto: Joakim Johansson
FLOMTRAPP: I Søndre Skogsveien/Kristian Bings vei fosset vannet ned trapper lørdag ettermiddag. Foto: Joakim JohanssonVis mer

Oversvømmelser fører til stengte veier: - Regnet gir seg ikke før mandag

Det regner og regner og regner på Vestlandet. Det vil det gjøre i alle fall et døgn til.

Har du bilder eller tips? Tips oss på 2400@db.no eller MMS til 2400.

Lørdag bøtter regnet ned over store deler av Vestlandet. Ifølge NVE har det kommet 70 - 100 mm nedbør mange steder første del av lørdagen, og det vil fortsette med tidvis kraftig nedbør til utpå kvelden, heter det på varsom.no.

Vann i tunneler

Den voldsomme nedbøren fører til trafikale problemer. I Bergen er Lyderhorntunnelen stengt i retning sentrum på grunn av oversvømmelse.

- Det er mye vann i veien ved innkjøringen til tunnelen, på Loddefjordsiden. Tunnelen vil være stengt til vi får folk på stedet, sier trafikkoperatør Jan Marøy ved Vegtrafikksentralen til BT.

Også i Damsgårdstunnelen er det trøbbel. Der er venstre felt mot vest stengt på grunn av mye vann i tunnelen.

«Mye vann i veibanen i Bergensområdet. Statens vegvesen oppfordrer bilister til å kjøre etter forholdene. Vær oppmerksom på vannplaning», lyder oppfordringen fra Vegtrafikksentralen på Twitter.

En rekke veistrekninger er også stengt. Det gjelder blant annet fylkesvei 345 i Modalen i Hordaland og fylkesvei 422 i Hjelmeland i Sogn og Fjordane. Begge er stengt på grunn av flom.

Travelt for brannvesenet

Også brannvesenet i Begen har det travelt. De hadde opp mot 20 oppdrag i løpet av to-tre timer seint på ettermiddagen lørdag.

- Vi har kjørt fra skanse til skanse, sier vaktkommandør Helge Lund på 110-sentralen til Dagbladet.

De fleste oppdragene til brannvesenet har vært i Bergen sentrum, og når Dagbladet snakker med Lund like før klokka halv åtte lørdag kveld, er de i ferd med å avslutte det siste oppdraget.

- Det har stort sett dreid seg om vann i hus og kjellere, sier Lund, som forteller at regnet har avtatt litt utover kvelden.

Han roser brannmannskapene for å ha gjort en kjempejobb.

- Vi har flytta på oss kjapt og effektivt. Samtidig som vi må holde en brannberedskap. Det har vært godt utført arbeid, sier Lund.

- For dette er en våt dag selv til Bergen å være?

- Dette er ytterpunktet. Men vi har gode mannskap, og vi står på. Vi er vant med vann her borte, sier Lund.

Gir seg ikke før mandag

Og det ser ikke ut til å bli så veldig mye bedre riktig ennå, forteller vakthavende meteorolog, Kristen Gislefoss.

- Det blir fortsatt mye nedbør kommende døgn. Det gir seg først utpå mandagen. Dette gjelder først og fremst i områdene fra Rogaland og kanskje helt opp til Sunnmøre, og i de vestlige fjellområdene. Det blir vått, sier Gislefoss til Dagbladet.

Han peker på flomvarselet NVE har sendt ut, og sier at det ikke er noe som tilsier at varselet bør endres.

- Det blir muligens en liten periode i morgen der det kan bli litt mindre nedbør, sier Gislefoss, som legger til at det er forbigående.

Dermed må nok vanligvis så regnvante vestlendinger regne med å få det uvanlig vått fram til mandag.

Varmt i nord

Andre steder i landet er været et helt annet, som for eksempel i Nord-Norge. I Nordland ble det målt 18,3 grader i Brønnøysund på fredag. Lørdag er det fremdeles ganske mildt nordpå.

- På søndag ser det også ut til å bli ganske høye temperaturer, men deretter så blir det merkbart kjøligere, sier Gislefoss.

Når det gjelder Øst- og Sør-Norge så blir det stort sett oppholdsvær, selv om det kan bli litt regn helt i sør.

- Det er det samme her i Oslo. Det vil fortsatt bli ganske mildt. Den milde temperaturen vil holde seg fram til mandagen, og så blir det nok noe kjøligere, sier Gislefoss.

Den kjente meteorologen legger til at det generelt sett er en svak nedadgående tendens på temperaturen.

Mest vær får altså fremdeles Vestlandet. I tillegg til de veiene som er stengt på grunn av flom, er også Geirangerveien mellom Geiranger og Langvatn stengt på grunn av steinras.