Oversvømmer Säffle

Tirsdag kveld ble det bestemt at slusene skal stenges ved Säffle. Den svenske byen ofres i et forsøk på å redde større områder fra flomvannet.Les mer om Säffle. Se bildene fra flommen i Säffle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Store deler av Säffle risikerer å havne under vann når slusene stenges i Byelven som renner gjennom byen ved Vänern. I kveld beordret redningsledelsen det drastiske tiltaket, og i natt jobber de på spreng for å lage små demninger. I morgen formiddag stenges slusenes.

Uansett kommer store områder til å havne under vann i kommunen Säffle med 17 000 innbyggere.

- Vi regner med at et industriområde, biblioteket og et kontorbygg ved elva oversvømmes først. Deretter står rådhuset og en villaområde for tur, sier brannmester Göran Andersson til Aftonbladet.se.

Åker meter under vann

Vann fra Arvika renner gjennom Byelva og Glafsfjorden og ut i innsjøen Vänern. Det kraftige og langvarige regnværet truer med å oversvømme hele området.

- Dersom vi ikke åpner slusene i Säffle, risikerer hele Arvika å havne under vann, sier redningsleder Håkan Axelsson som tok beslutningen.

Problemet er bare at slusene må lukkes og forsterkes før de kan åpnes helt - et arbeid som tar 18 timer, skriver Göteborgs-Posten.

I mellomtiden stiger nivået i elva ved Säffle. En helikoptertur over området viser voldsomme oversvømmelser. Elva har gått over sine bredder og lagt åkerland under meterhøyt vann. Mange hus er oversvømmet og flere befinner seg i umiddelbar fare.

Rekordnivå i Glafsfjorden

- Vi føler oss trygge. Hvis vannet bryter gjennom huset vårt i natt, blir vi nok vekket med en gang. Flere har lovet å hjelpe til med å bære unna tingene våre, sier Kerstin Hellström i Arvika til Dagens Nyheter.

Utenfor soverommet hennes surrer vannpumpene hele natta.

Hvert sekund fylles Glafsfjorden med 252 kubikkmeter vann - kun fra Jössefossen. De siste dagene har vannivået steget kraftig - helt til 48,02 meter over havet. Den forrige rekorden ble satt i 1951 og var på 47,73 meter.

Det nærmeste døgnet blir et skjebnedøgn i Säffle-traktene. Tidligst torsdag kan slusene åpnes. Da fordobles gjennomstrømninga og frakter vannet vekk fra områdene bak slusene. Nedenfor øker den tilsvarende.

ELVA STIGER: Vannivået i Arvika ligger 2,80 meter over det normale. Og regnet fortsetter.
REDDE DET SOM REDDES KAN: Med plastsekker som vadere forsøker Susanne Moberg i Arvika å berge ting fra lageret.
UNDER VANN: Store deler av Arvika er nå beleiret av sandsekker, militært hjelpepersonell og ikke minst vann.
JOBBER DØGNET RUNDT: Militære mannskaper slåss mot vannmassene i Arvika. Nicklas Johansson fikser på en av vollene som er laget for å holde vannet borte fra bykjernen.