Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oversvømmes av ecstasy-vrak

For over tusen norske ungdommer er festen over. Oslo-psykiatrien har hatt en tredobling på tre år av ungdom som sliter tungt med ettervirkninger av ecstasy og andre partydop. De sitter fast i angsten og psykosene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden 1997 har Psykiatrisk Ungdomsteam (PUT) på Ullevål opplevd en tredobling av antall pasienter med psykiske skader etter å ha brukt partydop. PUT på Gaustad har opplevd det samme.

I Oslo får rundt 500 ungdommer psykiatrisk behandling etter bruk av amfetamin, hasj, ecstasy og andre festdop. Det er langt mellom de unge sprøytemisbrukerne.

- Stoffene kan utløse psykoser eller latent schizofreni. Vi vet ikke om lidelsene lar seg helbrede. De er langt vanskeligere å behandle enn tradisjonelle psykiske lidelser, sier avdelingsoverlege Petter Ekern ved distriktspsykiatrisk senter på Vindern.

Engstelig og paranoid

Han mottar ecstasy-misbrukerne med de tyngste problemene. Antall eks-partydopere har økt de siste årene.

- De har angst og depresjoner og noen er paranoide. Det ligner ikke på noe vi har sett tidligere, sier Ekern.

Over hele landet strømmer ungdom til psykiatrien. Ruspoliklinikken i Drammen behandlet 148 ungdommer i 1997. I år har de allerede tatt seg av 160. Likevel står 90 på venteliste.

- Noen må vente et helt år før de får behandling hos oss, sier psykolog Geir Nyvoll.

Våren 1996 var festen over for de første ecstasy-misbrukerne i Drammen. Siden har det økt jevnt.

Forventer flere ecstasy-vrak

I Trondheim kom eksplosjonen i 1997. På to år var antall ecstasy-klienter tidoblet. Alle de psykiatriske behandlerne Dagbladet.no har snakket med, forventer at ecstasy-problemene vil fortsette å øke.

- Terskelen for å prøve narkotika vil bli enda lavere. Ungdom spiller russisk rulett med sin egen psyke, sier psykiatrisk sykepleier Kenneth Wergeland ved Akuttenheten for Stoffmisbrukere i Akershus.

De har ti sengeplasser. I 1997 var en av ti ecstasy-misbrukere - i år er det en tredel. Og ventelista vokser.

Rusbruken sklir ut

- Dette er ikke nedkjørte gatenarkomane. Det er ressurssterk ungdom med gode sosiale nettverk. De begynte å ruse seg i helgene på gymnaset, men så sklei det ut. Nå er de sløve og tilbaketrukne med angst og depresjoner, sier Wergeland.

Dopbruken går bra en stund, men rusinga blir hyppigere. Til slutt går det ut over skole og jobb.

- Noen sliter med å stå opp. Andre har paranoide trekk og lurer på om de har blitt gale. Noen skader kan ikke helbredes. Vi kan ikke dokumentere at man blir gal av ecstasy, men enkelte har endt opp som det vil kaller grønnsaker på langtidsavdelinger, advarer Wergeland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media