Ida Øye Bjørkvold (28) døde:

Oversvømt av hjerter

Ida Øye Bjørkvold hadde uhelbredelig livmorhalskreft.

GIKK BORT: Ida Øye Bjørkvold drev instagramkontoen @kreftutenfilter. Natt til tirsdag døde hun. Foto: Instagram / kreftutenfilter
GIKK BORT: Ida Øye Bjørkvold drev instagramkontoen @kreftutenfilter. Natt til tirsdag døde hun. Foto: Instagram / kreftutenfilter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ida Øye Bjørkvold hadde uhelbredelig livmorhalskreft, og blogget om det på Instagram-kontoen kreftutenfilter.

Hun kjempet for å oppfordre unge jenter til å ta HPV-vaksinen og sjekke seg for livmorhalsforandringer.

Natt til tirsdag 19. oktober døde hun. Det går fram av en melding som ble delt på instagramkontoen seint tirsdag kveld.

- Det føles uvirkelig, står det der.

Tusen i fakkeltog

Det er drøyt fire år siden Bjørkvold fikk påvist livmorhalskreft, som seinere viste seg å være uhelbredelig. Siden da har hun stått fram i flere ulike sammenhenger og fortalt om livet med sykdommen.

Søndag 10. oktober, for halvannen uke siden, ble det arrangert fakkeltog for Ida. Mer enn tusen møtte opp, og over 700 fakler ble tent til ære for henne, skriver Oppland arbeiderblad.

FAKKELHAV: Over 700 gikk i fakkeltog for Ida søndag 10. oktober. Foto: Instagram / kreftutenfilter
FAKKELHAV: Over 700 gikk i fakkeltog for Ida søndag 10. oktober. Foto: Instagram / kreftutenfilter Vis mer

- Wow - for en dag! Jeg er målløs og takknemlig. Fler av mine venner har gått sammen for å arrangere et fakkeltog for meg. Takk til de cirka tusen som deltok og til alle som tente lys. Dette betyr så mye for meg, og min familie, skrev Ida på Instagram etter arrangementet.

Ida brukte instagramkontoen hyppig den siste tiden, selv om hun visste at hun kom til å dø snart. I et innlegg postet fra Lillehammer sykehus den 6. oktober, skriver hun om nettopp dette:

- Rart er kanskje det eneste ordet jeg finner akkurat nå. Jeg skal dø, ganske snart. Jeg kan faktisk dø når som helst. Vet at alle skal det en dag, og at det er like naturlig som å bæsje - men det er likevel så rart å tenke på, skrev hun.

Takker for støtten

Det aller siste innlegget er forfattet og lagt ut etter Idas død. Der går det fram hvorfor instagramkontoen kreftutenfilter var så viktig for henne:

- Kreft uten filter var Ida - og @kreftutenfilter hennes måte å oppfordre, spesielt unge jenter, til å sjekke seg, heter det.

Ida var opptatt av at leger må ta unge jenters bekymringer på alvor.

- Hun brukte sin egen kreft-situasjon for å få fram budskapet - uten filter. Hun følte selv at hun ikke fikk takket nok for den enorme støtten hun har fått underveis og spesielt på slutten av sykdomsperioden.

Oversvømt av hjerter

Det opplyses videre om at Idas instagramkonto ikke kommer til å bli stoppet, og at all informasjon hun har lagt ut vil fortsette å ligge der.

- Men uten Idas unike måte og situasjon, blir den selvsagt annerledes. Så takk for all støtte, står det videre.

DØDE: Den populære TikTokeren Kassidy Pierson tapte kampen mot kreften etter at hun ble diagnostisert for seks år siden. Video: TikTok. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Ikke lenge etter at den sørgelige meldingen var lagt ut, flommet instagramkontoen over med hjerter og kondolansemeldinger.

Da dødsbudskapet hadde ligget ute i bare 40 minutter, hadde det kommet inn 3196 kommentarer, ifølge Oppland Arbeiderblad.

Etter to timer hadde 11 000 reagert på hennes bortgang. I skrivende stund er det 8452 som har lagt igjen en siste hilsen til Ida.

Blant dem finner vi ifølge Oppland arbeiderblad også kjente profiler, som Ida Wulf, Anna of the North, Simen Almås, Joakim Kleven fra «Skal vi danse» på TV2, Tonje Steen, søster av avdøde Thea Steen, influenser Malin Nygård Gjerde, influenser Martine Halvorsen, God morgenvert Vår Staude på TV2 og Stjernekamp og Keino-sanger Aleksandra Rotan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer