Oversvømte kjellere over store deler av Østlandet. Brannvesenet: - Vi har ikke kapasitet til å hjelpe

Himmelens sluser har åpnet seg. E18 gjennom Oslo er stengt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • SISTE: Granfosstunnelen på ring 3 i Oslo er i 15-tida åpnet for trafikk østover, det vestlige løpet er fremdeles stengt, melder Vegtrafikksentralen. Samtidig melder Vestviken 110-sentral at brannvesenet i distriktet fremdeles driver med pumping.
<strong>FLOM:</strong> Fra Asker i dag. Store vannmasser oversvømmer kjellere i kommunen. Foto: Krister Sørbø / NTB Scanpix
FLOM: Fra Asker i dag. Store vannmasser oversvømmer kjellere i kommunen. Foto: Krister Sørbø / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Store deler av Østlandet opplever i dag akutte flomproblemer. Veier er sperret og stengt, biler står under vann, og kjellere er oversvømt.

- Vi har mye trøbbel med oversvømte kjellere nå, særlig sør og vest i byen, dvs. Nordstrand og Skøyen. Det er mange på vent, og vi har ikke kapasitet til å hjelpe alle, opplyser Arne Nurmi, operatør ved 110-sentralen i Oslo, til Dagbladet.

Asker og Bærum i Akershus er også hardt rammet. Brannvesenet der ber folk ringe sine forsikringsselskap på grunn av sprengt kapasitet.

- La bilen stå

Flere steder står biler under vann, og politiet i flere distrikter ber folk om å la bilen stå.

- De som ikke må ut og kjøre bil, bør la være, formaner Oslo politidistrikt på Twitter.

<strong>BÅT PÅ VEIEN:</strong> På Fekjan ved Holmen i Asker står biler under vann, og folk har tatt til årene.
Foto: Krister Sørbø / NTB Scanpix
BÅT PÅ VEIEN: På Fekjan ved Holmen i Asker står biler under vann, og folk har tatt til årene. Foto: Krister Sørbø / NTB Scanpix Vis mer

Den sentrale Granfosstunnelen på ring 3 i Oslo er i 13.30-tida stengt pga. store vannmengder, melder Vegvesenet. E18 ved Maritim vest i byen er også fylt med vann etter at en bekk har rent over sine bredder, og veien er i 14-tida stengt. Dermed er begge de to store hovedfartsårene vest i Oslo stengt.

På riksvei 285 ved Skaret i Hole har deler av kjørebanen rast ut, melder politiet i Søndre Buskerud.

33 millimeter på én time

Statsmeteorolog Bård Fjukstad ved Meteorologisk institutt i Tromsø opplyser at Østlandet fra Lillehammer til Fredrikstad er rammet av veldig kraftige og lokale regnbyger.

- Det er veldig stor variasjon over korte avstander. På Bygdøy i Oslo falt hele 33 millimeter på én time, mellom klokka 11 og 12, sier han til Dagbladet.

Fjukstad forklarer imidlertid at det ikke er noe veldig usedvanlig ved været.

- Slike byger er forventet på sommertid, når det er varmt i bakken og kaldt oppe i atmosfæren, sier han.

Vil gi seg

<strong>VANN I VEIEN:</strong> En rekke biler har problemer i vannmassene. Her fra Sandvika i Bærum. Foto: Krister Sørbø / NTB Scanpix
VANN I VEIEN: En rekke biler har problemer i vannmassene. Her fra Sandvika i Bærum. Foto: Krister Sørbø / NTB Scanpix Vis mer

På et større nivå ligger et lavtrykk over Østlandet. Det beveger seg sakte østover.

- På grunn av kompliserte mekanismer beveger bygene seg motsatt vei. Vi forventer at ting har normalisert seg i 15/16-tida, dvs. at det da blir mer vanlig bygevær, sier meteorologen.

Fjukstad opplyser at meteorologene ikke er i stand til å varsle nøyaktig hvor slike byger oppstår. De kan imidlertid observere dem i sanntid, og det kan vanlige folk også gjøre.

- Vårt radarvarsel på Yr.no oppdateres hvert sjuende minutt, og har 90 minutters regnvarsel. Det er det mest avanserte systemet i verden, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer