BEKYMRET: Utenriksminister Børge Brende (H) er bekymret over situasjonen i Ukraina. 
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
BEKYMRET: Utenriksminister Børge Brende (H) er bekymret over situasjonen i Ukraina. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpixVis mer

- Overtakelsen synes å være en koordinert og profesjonell operasjon

Utenriksminister Børge Brende bekymret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norges utenriksminister ber Russland trekke tilbake sine styrker fra Ukrainas grenser.

- Utviklingen i Øst-Ukraina det siste døgnet er urovekkende, sier utenriksminister Børge Brende i en melding.

I dag har flere blitt drept og såret etter at myndighetene i Ukraina gikk til aksjon mot bevæpnede grupper som hadde tatt kontroll over flere offentlige bygninger.

- Koordinert og profesjonell operasjon Utenriksdepartementet mener overtakelsen «synes å være en koordinert og profesjonell operasjon».

- Det er dypt beklagelig at det igjen er dødsofre som følge av den politiske konflikten i landet. Det hviler et tungt ansvar på dem som står bak og har gjennomført disse operasjonene. Jeg oppfordrer alle parter til å avstå fra aggressive og konfronterende handlinger som kan bidra til å forverre situasjonen, sier Brende.

Sveriges utenriksminister Carl Bildt har antydet at han mener Russland står bak uroen i Øst-Ukraina. På Twitter har han lagt ut en ironisk kommentar til et bilde av opprørerne som har tatt kontroll over flere offentlige bygg.

«Her er et flott gruppebilde av flotte lokale aktivister i Øst-Ukraina. Alle med identiske automatvåpen.»

- Russland destabiliserer situasjonen Norges utenriksminister mener at behovet for dialog nå er større enn noensinne for å forhindre en ytterligere opptrapping av situasjonen. Samtidig gjentar han at Norge støtter Ukraina sterkt. 

- Russisk militær styrkekonsentrasjon langs Ukrainas østgrense destabiliserer situasjonen ytterligere. Jeg gjentar Norges sterke støtte for Ukrainas enhet, suverenitet og territorielle integritet. Russland må trekke tilbake sine styrker fra Ukrainas grenser og oppgi alle andre handlinger som søker å destabilisere Ukraina, sier utenriksministeren.