Dobbeltdrapet i Kristiansand:

Overtalte vitne til å stå fram: - Hun så guttene sammen

Bare 20 minutter før Jakob (14) ble knivstukket, så en somalisk kvinne offeret og gjerningsmannen sammen. Mohamed Dalmar Shirvac overtalte henne til å melde seg.

MÅTTE OVERTALE VITNE: Mohamed Dalmar Shirwac, leder av den somaliske foreningen i Kristiansand, måtte overtale et vitne til å snakke med politiet. Hun var redd for å snakke med politiet på egenhånd. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MÅTTE OVERTALE VITNE: Mohamed Dalmar Shirwac, leder av den somaliske foreningen i Kristiansand, måtte overtale et vitne til å snakke med politiet. Hun var redd for å snakke med politiet på egenhånd. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSAND (Dagbladet): Klokka 16.10 går alarmen. To personer har blitt knivstukket. Drøye to timer seinere er begge erklært døde, 48 år gamle Tone Ilebekk og 14 år gamle Jakob Abdullahi Hassan.

Tidligere i dag ble en 15 år gammel gutt siktet og varetektsfengslet i to uker for ugjerningen etter å ha tilstått drapet, men lenge bønnfalt politiet publikum om hjelp:

De trengte tips for å løse drapsgåten.

Én av dem som meldte seg, gjorde det etter å ha blitt overtalt av Mohamed Dalmar Shirvac, leder av den somaliske foreningen i Kristiansand.

Var redd for å stå fram

Han forteller til Dagbladet at det var en ren tilfeldighet at han fikk høre fra den aktuelle kvinnen, en somalier, som skal ha sett den drepte 14-åringen og den siktede 15-åringen sammen bare 20 minutter før alarmen gikk hos politiet.

- Jeg kjørte forbi den aktuelle skolen og så kvinnen på et busstopp. Hun så utafor og lei seg ut, sier foreningslederen til Dagbladet.

LYS OG BLOMSTER: Åstedet, ved Wilds minne barneskole, der Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan (14) ble drept, er det i dagene siden blitt lagt ned blomster og tent lys. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LYS OG BLOMSTER: Åstedet, ved Wilds minne barneskole, der Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan (14) ble drept, er det i dagene siden blitt lagt ned blomster og tent lys. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han stoppet i busslomma og spurte kvinnen om alt var bra. Da svarte hun ganske enkelt nei og forklarte hva hun hadde sett, og hvordan hun skjønte det kunne ha betydning for saken.

Hun turte imidlertid ikke gå til politiet, forklarer foreningslederen, og forteller at systemskepsis er vanlig i somaliske miljøer - noe han jobber for å motvirke.

- Jeg fikk henne inn i bilen, vrengte om og kjørte rett bort til åstedet. Der fikk jeg henne til å snakke med politiet, sier Shirwac til Dagbladet.

PRESSEKONFERANSE: Sjef for Felles kriminalenhet i Agder politidistrikt, Terje Kaddeberg Skaar, holdt tilbake på detaljer rundt hendelsen. Politiet oppfordrer vitner og andre personer til å tipse. Video: NTB Scanpix Vis mer

Opptatt av inkludering

Foreningslederen er i samtale med Dagbladet brennende opptatt av å snakke om viktigheten av inkludering, ikke bare i integreringsarbeidet, men også i samfunnet for øvrig.

Han er redd for at mange unge i dag faller utenfor skole, jobb og arbeid, og beskriver Kristiansand som en av kommunene hvor slikt skjer ofte.

Gjennom jobben, en attføringsbedrift hvor Shirwac hjelper andre i arbeid, er han engasjert i slike spørsmål, også på privaten gjennom sitt foreningsarbeid.

- Faren bare gråt

Og gjennom den somaliske foreningen har han også kontakt med familien til den drepte, 14 år gamle Jakob Abdullahi Hassan. Bare timer etter at han ble erklært død, var Shirwac på telefon med faren til 14-åringen.

DREPT: 48 år gamle Tone Ilebekk og 14 år gamle Jakob Abdullahi Hassan. Foto: Politiet
DREPT: 48 år gamle Tone Ilebekk og 14 år gamle Jakob Abdullahi Hassan. Foto: Politiet Vis mer

- Han klarte ikke å snakke. Han bare gråt. Han var helt nede i kjelleren, sier Shirwac to dager seinere om samtalen han hadde med faren.

Siden har de vært i kontakt jevnt og trutt, flere ganger om dagen. Shirwac var seinest i kontakt med faren bare øyeblikk etter at det tidligere i dag ble kjent at politiet hadde siktet en 15-åring for dobbeltdrapet.

- Familien hadde allerede fått nyheten fra politiet. De var hjemme hos dem og orienterte dem om situasjonen, sier Shirwac, som skryter av politiets innsats i saken.

Var lettet etter tilståelsen

Det har blant annet hjulpet familien å få en rask avklaring på saken, og at den siktede 15-åringen har tilstått.

- De var lettet, men de siste dagene har selvfølgelig vært veldig vanskelige for dem, sier foreningslederen.

Han mener det er «helt åpenbart» at noe har gått alvorlig galt i forkant av drapet, og kommer igjen inn på temaet han er brennende opptatt av: inkluderingsarbeid.

- Her har det jo vært en alvorlig svikt et eller annet sted. Nå må vi stille spørsmålene «hva gikk galt her», «hva kunne vi ha gjort annerledes» og «hvordan kan vi unngå å havne her igjen», sier Shirwac.