OVERTAR: Gro Skartveit, ordfører på Finnøy for Venstre, tar over vervet som gruppeleder i fylkestingsgruppen i Rogaland etter at Helge Solum Larsen ble siktet for voldtekt. Foto: Tommy Ellingsen
OVERTAR: Gro Skartveit, ordfører på Finnøy for Venstre, tar over vervet som gruppeleder i fylkestingsgruppen i Rogaland etter at Helge Solum Larsen ble siktet for voldtekt. Foto: Tommy EllingsenVis mer

Overtar lederverv etter siktet nestleder

- Det viktigste nå er at den svakeste i saken, jenta på 17 år, blir tatt vare på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ordfører Gro Skartveit, som overtar vervet som gruppeleder i Venstres fylkestingsgruppe i Rogaland etter Helge Solum Larsen, har selv opplevd et krenkende overgrep.

Venstre-ordføreren på Finnøy har lang fartstid i Venstre, og satt i programkomiteen før stortingsvalget i 2009. Hun har jobbet sammen med Helge Solum Larsen i over ti år, og anser ham som en god venn og kollega.

I helga opplevde hun det hun aldri trodde skulle skje, at en god venn og kollega ble anmeldt for seksuelt overgrep.

Tenker på jenta - Det viktigste nå er at den svakeste i saken, jenta på 17 år, blir tatt vare på. Jeg kan gråte seinere, sier Skartveit til Dagbladet.

Hun er tydelig preget av det som har skjedd. Skartveit er selv blitt utsatt for overgrep, og har skrevet om det i boka «Ulvar i lammeflokken», som handler om overgrep i kirka.

- Det er som er spesielt i denne saken er at det er noen i en høy posisjon, en rollemodell for de unge, som er blitt anmeldt for dette, sier Skartveit, som flere ganger under intervjuet med Dagbladet understreker viktigheten av å ta vare på 17-åringen.

- Det er det aller viktigste. Hun må ikke tenke på karrieren til Helge, eller partiet, men bare være opptatt av å fortelle om sin opplevelse av dette.

Berømmer venninnene Skartveit sier hun ikke vil gjøre seg opp noen mening om skyldspørsmålet. Det er opp til politiet, understreker hun. Samtidig er hun helt klar på at det er viktig med åpenhet fra partiets side, siden det foreligger en anmeldelse — blant annet for å unngå at det skal begynne å gå rykter om det som har skjedd.

Skartveit berømmer venninnene som tok kontakt med gruppelederen for bystyregruppa i Stavanger Venstre,Per A. Thorbjørnsen, da den 17 år gamle jenta fortalte sin historie.

- Jeg kan bare tenke meg hvordan jenta har det. Hun er 17 år gammel og skulle delta på et politisk møte, og så skjer dette. Det er helt forferdelig, sier hun.

Hun var en av dem som under fortsettelsen av årsmøtet søndag visste hva jenta hadde fortalt. Underveis i møtet så hun at Solum Larsen var preget.

- Det var tydelig for meg at han ikke hadde det godt, sier Skartveit, som mener det var riktig å ikke informere resten av årsmøtet om saken søndag.

- Det hadde ikke noe med årsmøtet å gjøre, sier hun.

Venstre vil velge ny nestleder på landsmøtet til våren.