Overtid hver dag

TRONDHEIM (Dagbladet): En fersk undersøkelse om IT-bransjen viser at unge IT-folk jobber svært mye overtid. - Jeg var på jobbintervju hos et IT-firma i Trondheim, hvor det ble stilt krav om at jeg måtte jobbe 60-timers uke, forteller Hans-Christian Ristad (22) til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ristad sa tvert nei og forlot intervjuet. Nå tar han datastudier ved Næringsakademiet.

- Jeg vil helst ha et sosialt liv også utenom jobben, og jeg tror det er mulig å finne IT-firma hvor jeg kan få til det, sier han.

Det er IT-bransjens egen interesseorganisasjon, IKT-Norge, som har gjennomført spørreundersøkelsen, som omfatter 500 ansatte i ulike IT-bedrifter rundt om i landet.

- Vi setter nå et sterkt søkelys på arbeidsmiljøet i bransjen, sier Per Morten Hoff i IKT-Norge til Dagbladet.

Trives

Undersøkelsen viser at IT-bransjen i hovedsak består av unge menn som tjener godt, jobber mye og trives til dels svært godt i jobben:

  • To av ti IT-ansatte (20,7 prosent) jobber overtid hver dag.
  • Nær fire av ti (37 prosent) jobber overtid 2- 3 ganger i uka.

IKT-Norge-leder Hoff har inntrykk av at 99 prosent av bedriftene holder seg til arbeidsmiljøloven, men at man jobber mye i perioder, for så å kunne ta seg fri i andre.

- Vi snakker om en vekstbransje med knappe tidsfrister, sier Hoff.

All overtida til tross trives de aller fleste i IT-bransjen. Åtte av ti sier at de enten trives godt eller veldig godt. Sykefraværet er også svært lavt.

Få kvinner

Så er det da også åtte av ti IT-ansatte som ikke er organisert i en arbeidstakerorganisasjon - og hele seks av ti som mener at IT-ansatte ikke bør engasjere seg i et LO-forbund.

- Organisering i NHO og LO hører fortida til, mener Hoff.

- I IT-næringen er de ansatte selv medeiere og bidrar til bedriftens verdiskapning. Vi ser intet behov for tariffavtaler og sentrale lønnsoppgjør.

Bare 8,6 prosent av de spurte i undersøkelsen er kvinner.

- Det er trist at kvinneandelen er så lav. Men nå ser det ut for at stadig flere jenter søker seg til IT-fagene, sier Per Morten Hoff.

TAKKET NEI: Hans-Christian Ristad søkte IT-jobb i Trondheim, men sa nei da det ble stilt krav om å måtte jobbe 60-timers uke.