Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Overtid kan stoppe rettssak

Rettssaken mot SOS Rasisme-lederne kan bli avbrutt, og utsatt til neste år. Årsak: politiet har jobbet for mye overtid.

JOBBER MYE :  Politiadvokatene Hallvard Gardshol Bjørndal (t.h.) og politiadvokat Erik Engløkk har jobbet så mye overtid, at rettssaken mot lederen i SOS Rasisme kan bli avbrutt. Politiet risikerer nå en kraftig bot  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
JOBBER MYE : Politiadvokatene Hallvard Gardshol Bjørndal (t.h.) og politiadvokat Erik Engløkk har jobbet så mye overtid, at rettssaken mot lederen i SOS Rasisme kan bli avbrutt. Politiet risikerer nå en kraftig bot Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da straffesaken mot de tiltalte i SOS Rasisme startet i Haugesund tingrett i januar i år, blånektet sju av de åtte tiltalte straffskyld på samtlige tiltalepunkter.

Den siste tiltalte erkjente delvis skyld for et av tiltalepunktene. De tidligere lederne og ansatte i SOS Rasisme er anklaget for juks med medlemsantallet i organisasjonen og for å ha bedratt staten for millioner av kroner.

Nå kan hele rettssaken ende i kaos.

Overtid Årsaken er at de to aktorene - politiadvokatene Hallvard Gardshol Bjørndal og Erik Engløkk - har sprengt alle overtidsrammer.

De to politiadvokatene har jobbet så mye at de allerede har brutt loven. Og loven gjelder også for politiet. Ansatte kan i løpet av 52 uker bli pålagt å jobbe inntil 200 overtidstimer.

Etter avtale med tillitsvalgte kan ansatte jobbe inntil 300 overtidstimer i løpet av 52 uker. Etter tillatelse kan Arbeidstilsynet gi dispensasjon til å jobbe mer enn 300 overtidstimer i løpet av 52 uker.

MOTPARTER:  Politiadvokat Hallvard Gardshol Bjørndal (t.v.) forsøker å få de tiltalte lederne fra SOS Rasisme dømt. Advokat John Christian Elden mener klienten bør frifinnes. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
MOTPARTER: Politiadvokat Hallvard Gardshol Bjørndal (t.v.) forsøker å få de tiltalte lederne fra SOS Rasisme dømt. Advokat John Christian Elden mener klienten bør frifinnes. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Loven er helt klar: Innenfor 52 uker skal overtida aldri overstige 400 timer.

Politiadvokatene Bjørndal og Engløkk har siden midten av januar og fram til nå, ifølge administrasjonssjef Modolf Haraldseid ved Sør-Vest politidistrikt, i løpet av 12 uker i retten allerede passert 300 overtidstimer hver for seg.

Rettsforhandlingene er ventet å vare i seks uker til.

Loven Dagbladet får bekreftet at det er overveiende sannsynlig at de to aktorene da vil ha jobbet nærmere eller mer enn 500 overtidstimer. Noe som ikke er lov.

- Hva skjer da?

- Det kan jeg ikke svare på. Vi er nå i en dialog med Arbeidstilsynet, sier administrasjonssjef Modolf Haraldseid til Dagbladet.

I realiteten er det to muligheter: Enten kommer politiet i Haugesund til å bryte loven, og da må etaten som er satt til å heve lov og orden, belage seg på en kraftig bot fra Arbeidstilsynet for med viten og vilje ha brutt norsk lov.

Alternativet er at rettssaken stoppes, og retten først kan settes på ny i 2017.

I så fall må rettssaken startes helt på nytt.

Høyesterett har tidligere slått fast at ved avbrudd på over åtte uker, må rettssaken startes på ny, og at annet vil være uforsvarlig.

- Hinsides Advokat John Christian Elden forsvarer en av de tiltalte lederne i SOS Rasisme, og er svært kritisk til politiets gjennomføring av straffesaken.

Elden og hans advokatkolleger jobber like mye som aktorene, men er ikke regulert av arbeidsmiljøloven. Advokater er selvstendig næringsdrivende og kan jobbe så mye de vil, uten å komme på kant med loven.

DOMMER:   Signe Lundegård administrerer rettsforhandlingene. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
DOMMER: Signe Lundegård administrerer rettsforhandlingene. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Problemet i denne saken er at politiet ikke etterforsket saken ferdig, før tiltalene ble tatt ut og rettsforhandlingene startet. Konsekvensen er at alt arbeid og etterforskning skjer under rettssaken, med daglig nye politirapporter og utvidelser av hovedforhandlingen, sier Elden og legger til:

- Saken var berammet over 8 uker. Nå er vi på 19 uker.

Advokat Elden er klokkeklar i sin karakteristikk av politiet i Haugesund:

- Politiets saksbehandling i SOS Rasisme saken har vært hinsides.

Rettssikkerhet Administrasjonssjef Modolf Haraldseid i Sør-Vest politidistrikt ønsker ikke å spekulere i hva som blir resultatet. En kraftig bot, eller at rettsforhandlingen brytes av og retten settes på ny neste vinter.

Advokat Elden er rimelig sikker på hva som skjer:

TILTALT :  Kjell Gunnar Larsen (t.h.), tidligere daglig ledere i SOS Rasisme, risikerer fengsel for grovt bedrageri. Her sammen med sine advokater Erik Lea og John Christian Elden. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
TILTALT : Kjell Gunnar Larsen (t.h.), tidligere daglig ledere i SOS Rasisme, risikerer fengsel for grovt bedrageri. Her sammen med sine advokater Erik Lea og John Christian Elden. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Av hensyn til de tiltaltes rettssikkerhet tror jeg at rettssaken fortsetter og at politiaktorene må gjøre ferdig jobben. Resultatet blir at politiet i Haugesund bryter loven på grunn av dårlig organisering, og at de til slutt får en bot.

- Så får vi se da om det endelige utfallet av SOS-saken blir at de tiltalte blir frifunnet og politiet bøtelagt, sier advokat Elden.

Dagbladet får bekreftet at det er rettspraksis at straffene blir lavere, dersom rettsforhandlingene blir forsinket.

ARBEIDSTILSYNET :  - Loven er veldig tydelig, og er laget med hensyn til arbeidstakernes helse og velferd, sier regionaldirektør Borghild Lekve i Arbeidstilsynet på Vestlandet. Fotograf Tor Erik H. Mathiesen
ARBEIDSTILSYNET : - Loven er veldig tydelig, og er laget med hensyn til arbeidstakernes helse og velferd, sier regionaldirektør Borghild Lekve i Arbeidstilsynet på Vestlandet. Fotograf Tor Erik H. Mathiesen Vis mer
Hele Norges coronakart