Overtro og massehysteri

Mjauende nonner og penistyver. Forrige årtusen var fylt av massehysteri og kollektive vrangforestillinger. Les de ville historiene fra virkeligheten!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har hentet tilfellene fra tidsskriftet Skeptical Inquirer.

Det er typisk for massehysteri at fenomenet trives best i tette, gjerne isolerte grupper. Forestillingen tar tidvis utgangspunkt i tilsynelatende uforklarlige naturfenomener, andre ganger i inngrodd frykt for overgrep.

Skoler, fabrikker, klostre og barnehjem har ofte vært utgangspunkt for vrangforestillingene, skriver sosiologene Robert Bartholomew og Erich Goode. Mediene har ofte bidratt til misforståelsene.

I middelalderen forekom en rekke tilfeller av hysteri og hermet oppførsel i kristne klostre. Et av de tidligst rapporterte stammer fra et nonnekloster i Frankrike.

Bitende nonner

Det var ikke uvanlig å tro at mennesker kunne bli besatt av onde dyreånder. Forestillingen gjaldt ofte katter, som ble ansett for å være et djevelsk dyr.

En av nonnene begynte uforklarlig å mjaue, og oppførselen spredde seg raskt til alle hennes klostersøstre. Landsbyen utenfor kunne ikke unngå å oppfatte uvesenet, som ikke ga seg før myndighetene plasserte en tropp soldater utenfor klosteret å truet med å piske beboerne til spetakkelet opphørte.

I 1400-tallets Tyskland skal en nonne ha begynt å bite sine medsøstre. Også denne uvanen spredde seg raskt. Ettersom nyheten ble kjent, smittet også bitingen til klostre i Tyskland og Nederland.

Giftfrykt

Italia 1630: Frykten for pesten satt sterkt i befolkningen. Et rykte om at noen hadde forgiftet drikkevannet i Milano, ga opphav til tortur og henrettelser over en lav sko. Barbereren Mora ble anklagd for å gjøre djevelens verk og en rekke personer tilsto frivillig.

På en pikeskole i Lille i Frankrike brøt det ut hysteri i 1639. En overivrig lærer anklagde etterhvert 50 elever for å være besatt av den onde. Mange tilsto hekseri, natteturer gjennom lufta på kosteskaft og fortæring av babykjøtt. Det er anslått at minst 200.000 mennesker ble drept under heksejakten fra 1400 til 1650.

Salem

Ekstra godt kjent er selvsagt heksehysteriet i Salem i Massachusetts fra 1691 til 93. Minst 20 av innbyggerne ble drept før guvernøren grep inn og forlangte de fengslede frigitt.

I 1761 ble London rammet av et mindre jordskjelv. Da et nytt skjelv rystet befolkningen nøyaktig en måned senere (8. mars), oppsto rykter om at byen ville forgå. Tusener rømte på landet, men den varslede dommedagen passerte uten problemer.

Sommeren 1835 rapporterte New York Sun at forskere i Sør-Afrika hadde konstruert et teleskop så kraftig at man kunne konstatere liv på Mars.

Der fantes en tobeint bever, en bjørn med horn, miniatyrsebraer og et menneskelignende vesen med flaggermusvinger. Det fikk navnet Vespertilio-homo og er nok opphavet til Batman.

Historien ble adoptert av New York Times og spredde seg over store deler av verden før bløffen ble avslørt i avisa Journal of Commerce.

Frontrutemysteriet

I mars 1954 meldte avisene i Seattle om mystiske hull i frontrutene på en rekke biler. I løpet av få dager skal uhellet ha rammet nærmere 3.000 kjøretøyer. Mange falt for påstanden om en sammenheng med atombombeprøver i Stillehavet og ordføreren ba president Dwight Eisenhower om bistand.

Det viste seg etter hvert at 'hullene' var sotpartikler fra et kullkraftverk. Flere av oss som vokste opp på 50-tallet, husker vel forestillingen om farlig radioaktiv stråling fra selvlysende armbåndsur.

Første flygende tallerken ble observert 24. Juni 1947. Kenneth Arnold var ute i småflyet sitt da han observerte ni skinnende gjenstander i lufta nær Mount Rainier. Han fryktet fiendtlig (russisk) aktivitet og tok flyet sitt til Pendleton i Oregon for å rapportere hendelsene til FBI.

Geiteblodsugeren

Men FBI-kontoret var stengt, så Arnold la veien innom lokalavisa East Oregonian. Journalisten Bill Bequette skrev en historie for nyhetsbyrået Associated Press og forenklet Arnolds beskrivelse av gjenstandenes bevegelser. Som en skål hvis du kaster smutt med den, hadde flygeren sagt. 'Flygende tallerken' ble kortversjonen, og et begrep var skapt.

Historien om den mystiske geiteblodsugeren på Puerto Rico gikk sin seiersgang over verden fra 1975. En stor 'rotte' med bakbein som en kenguru kaset seg over uskyldige geiter, helst nattetids, rev ut store kjøttstykker og slurpet i seg blodet deres.

Udyret luktet svovel, men ble dessverre aldri fakket. Fantomet spredde seg til spansktalende i Florida, derfra til Mexico og Arizona. Etter 96 har det vært merkelig stille om det fryktelige vesenet.

Krigsfrykt

Mellom mars og april 1983 ble 947 skoleelever på Vestbredden behandlet for hodepine, magekramper og svimmelhet. De fleste var jenter og utbruddet var konsentrert til byen Jenin. Standhaftige rykter forklarte ubehagelighetene med israelsk giftgass, men ingen medisinske symptomer ble funnet.

I Kosovo forekom liknende frykt i 1990. Den startet på en skole i Pudjevo. Etter hvert hadde rundt 4.000 personer 'kjent' symptomene, som de trodde skyldtes serbiske forgiftningsforsøk.

Penistyver

I 1990-årene var Nigeria hjemsøkt av mystiske penisforsvinninger. Hovedstaden Lagos var full av menn som holdt et godt tak nedentil eller i det minste sjekket jevnlig om alt var på plass.

Mistanken om at penistyver var på ferde oppsto ofte etter tilfeldig kontakt med ukjente i en menneskemengde. Den anklagde ble gjerne omringet av nysgjerrige og rasende mennesker mens det angivelige offeret stundom strippet for å dokumentere ugjerningen.

Hvis utstyret fortsatt kunne observeres, skyldes det helst at ranet var blitt reversert da man slo alarm. Andre påsto at det de kunne framvise var en 'spøkelsespenis' eller et fremmed organ, noe som kunne bevises med den elendige størrelsen.

Noen penistyver ble slått i hjel En nigeriansk prest mente et bibelsted omtaler forbrytelsen. Jesus spør 'hvem berørte meg', noe som skal være en henvisning til tapet av manndom.

Les originalartikkelen.