«Overtroisk» Trump kopierer 2016

President Donald Trump prøver å gjenskape stemningen fra sjokkseieren i 2016. I kveld har han invitert 400 gjester til Det hvite hus.

SIKRER BUTIKKVINDUER: I den amerikanske hovedstaden forebreder de seg på mulige opptøyer i forkant av valgdagen. Video/foto: Lars Eivind Bones. Vis mer
Publisert

WASHINGTON, D.C./OSLO (Dagbladet): Donald Trump har så langt kopiert valgdagen i 2016, da han sjokkerte hele USA og vant kampen mot Hillary Clinton.

Rundt klokka 07.00 på valgdagen norsk tid - klokka 01.00 lokalt - danset Trump ut av scenen til låta YMCA i Grand Rapids i Michigan.

Mange tusen hadde møtt opp på folkemøtet, som altså var ferdig midt på natta. Presidenten holdt også sitt siste valgkampmøte i 2016 i Grand Rapids.

SE NÅ: Hvem blir USAs neste president? Vis mer

I dag tidlig kopierte han også valgdagen fra 2016, da han ringte inn til «Fox and Friends» klokka åtte på morgenen. Det var en nesten sentimental og pratesjuk president som fortalte favorittprogrammet sitt at han var stolt av det han hadde fått til som president.

Donald Trump hevder tirsdag at han ikke har noen tale forberedt for noen av de mulige utfallene av valget. Det gjorde han heller ikke i 2016 ifølge New York Times, som omtaler Trump som overtroisk den gang.

- Forhåpentligvis skal vi bare gjøre en av delene, og altså, det er enkelt å vinne. Det er aldri lett å tape, ikke for meg, sa Trump - litt rusten i stemmen - da han møtte valgkampmedarbeidere i Arlington utenfor Washington D.C. tidligere i dag.

Barrikaderer byen

CNN omtaler Trump også som en overtroisk politiker og at han elsker rutiner. Han skal ha forsøkt å gjenskape hele atmosfæren ved 2016-seieren i dette valget.

Det skjer samtidig som hovedstaden står på hodet. De siste dagene har det i store deler av byen blitt bygget barrierer rundt butikker, restauranter og hoteller i store deler av sentrum. Det hvite hus er omringet av nye og forsterkede gjerder flere hundre meter rundt presidentboligen.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Bygningsarbeidere holdt på til langt på natt natt til tirsdag, samtidig som Trump ankom i Washington, D.C.

Etter at presidenten hadde gjort unna telefonsamtalen til «Fox and Friends», reiste han til Arlington i Virginia like utenfor Washington, D.C. Der besøkte han egne kampanjemedarbeider og ga dem en hyllest for arbeidet.

Bankett i Det hvite hus

Det er ventet at presidenten vil tilbringe selve valgkvelden i det nå hermetisk lukkede Det hvite hus. Rundt 400 personer skal være invitert til en valgvake, men detaljene rundt arrangementet er uklare.

I utgangspunktet hadde Trump planer om å feire sammen med støttespillere på sitt eget luksushotell i hovedstaden.

Dagbladet var til stede ved hotellet mandag kveld. Der er det også satt opp gjerdet rundt, og Trump skal av ukjente grunner ha valgt å droppe festen på sitt eget hotell og heller holde seg i Det hvite hus.

Det ligger uansett an til å bli en sen kveld for Trump. I fire delstater, inkludert vippestaten Nord-Carolina, er det allerede bestemt at valglokalene utvider åpningstidene.

Krangel om poststemmer

Det knytter seg også usikkerhet rundt hvordan de rekordmange 100 millionene med forhåndsstemmer vil bli behandlet i de forskjellige delstatene.

Det store antallet med forhåndsstemmer kan både forsinke resultatene, men også føre til oppgjør i retten mellom demokratene og republikanerne på grunn av uenighet om hvilke stemmer som er godkjente.

Uenigheten består blant annet i om poststemmene når fram innen valgdagen. I dag beordret en føderal dommer i Washington D.C. postvesenet til å tømme lagrene sine for poststemmer og sende dem til valglokalene umiddelbart for opptelling.

Det kan dreie seg om så mange som 300.000 brevstemmer i flere nøkkeldelstater, der postvesenet hevder å ha ekspedert brevene, men valgkommisjonen ikke kan se å ha mottatt dem. Det er tolv postdistrikter som berøres av ordren, skriver New York Times.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer