- Overvåk forfølgeren!

- Med eller uten politibeskyttelse - Anooshe hadde blitt drept uansett. Dagens system legger forholdene til rette for denne type drap. Det er ikke den forfulgte som trenger beskyttelse, det er forfølgeren som må overvåkes, sier Anooshes advokat, Elisabeth Tørresby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den dramatiske og tragiske hendelsen da Anooshe Sediq Ghulam (22) ble skutt av ektemannen utenfor politistasjonen i Kristiansund forrige fredag, har satt dype spor, forteller hun.

- Staff forvirrer

Tørresby kunne som Anooshes advokat bedt om politibeskyttelse under barnefordelingssaken. Det gjorde hun ikke.

- Vi kunne hatt en mur av politibetjenter rundt Anooshe, men det hadde ikke hjulpet. Ubevæpnet politi kan ikke stanse en mann som trekker en skarpladd pistol i den hensikt å drepe en annen, sier hun.

- Forsvarsadvokat Tor Erling Staffs uttalelser om at drapet kunne vært unngått hvis Anooshe selv hadde bedt om politibeskyttelse, er en vits og er bare med på å skape forvirring. Det er dessuten et galt utgangspunkt at kvinnen skal ha politivakt. Det er jo ikke hun som har gjort noe galt, sier Tørresby.

Nytt fokus

Advokaten mener det må legges et helt nytt fokus i utforming av sikkerhetstiltak - der søkelyset rettes mot overgriper. Dagens politikk, med fokus på å beskytte den forfulgte, er defensiv, mener hun.

Tørresby skisserer følgende forslag:

  • Separate rettsmøter i sivile saker. Da unngår også kvinnen den belastningen det er å møte overgriper ansikt til ansikt.
  • En ektemann som drapstruer mor, bør ikke ha foreldrerett eller samvær. En mulighet er at det offentlige avgjør slike saker,som barnevernet. Da slipper kvinnen belastningen ved å gå rettens vei.
  • Ransaking med metalldetektor av forfølgeren og andre involverte i rettssaker. Det må være politivakt på ham, ikke på kvinnen.
  • Mer aktiv bruk av utvisningsmuligheten når forfølgeren kan sendes tilbake til hjemlandet uten fare for hans sikkerhet.

Folkeregisterlekkasje

Advokat Elisabeth Tørresby kjenner også til at kvinner som lever på sperret adresse, såkalt sikkerhetskode, spores opp av ektemenn.

- Informasjon lekkes fra blant annet lokale folkeregistre. Det bør utredes hvem av de ansatte som skal ha tilgang til sensitiv informasjon. Og vi må få tilgang til å endre personnummer til kvinner på flukt, sier hun.

- Så lenge overgriper kjenner personnummeret, er det lett å spore opp offeret, sier hun.

TAR OPPGJØR: Advokat Elisabeth Tørresby bisto den drepte Anooshe Sediq Ghulam i barnefordelingssaken mot ektemannen. Tørresby var vitne til at Anooshe ble skutt ned foran politistasjonen i Kristiansund forrige fredag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer