Overvåker 24 medisiner

Her er lista over legemidlene som er under spesiell overvåking av Statens legemiddelverk på grunn av risiko for ukjente bivirkninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Alle reseptfrie legemidler og naturpreparater overvåkes, i tillegg til 24 medisiner på resept. Lista som Dagbladet presenterer i dag er tilgjengelig på hjemmesidene til Statens legemiddelverk. Den oppdateres jevnlig, og ved siste endring 4. oktober er 24 reseptbelagte legemidler satt under særskilt overvåking. Alle reseptfrie legemidler og naturpreparater er fast listefyll. - 90 prosent av bivirkningene som forekommer etter at legemidlene kommer på markedet, blir aldri rapportert til oss. Det kan derfor ta mange år før sjeldne bivirkninger blir oppdaget. Vi har ikke nok data om bivirkninger og uønskede behandlingseffekter av disse medisinene. Når de står på lista, betyr det at vi ønsker mer informasjon, sier forsker Harald Lislevand ved Legemiddelverkets seksjon for legemiddelovervåking.

- Bivirkninger

Legemiddelverket holder i prinsippet øye med alle legemidler. Når enkelte blir satt under spesiell overvåking, kan det skyldes at:De er nye på markedet.De representerer nye behandlingsprinsipp.Det er legemidler med et stort antall brukere, ofte pasienter i risikogrupper.Legemiddelet kan ha en lite kjent bivirkningsprofil, eller det er rapportert problemer knyttet til bruken.Det er dukket opp nye bivirkningssignaler, enten her hjemme eller i utlandet. - Med fem millioner innbyggere sier det seg selv at vi får et begrenset datagrunnlag her hjemme. Vi er derfor helt avhengig av samarbeid med WHO og EU for å skaffe oss god produktinformasjon, sier Harald Lislevand.

Dårlig rapportering

Et nytt middel krever ekstra oppmerksomhet.- Det er alltid en risiko forbundet med bruk av legemidler, uten at de nødvendigvis er farlige. Lista sier jo ingenting om hvor stor risikoen er. Pasienter må derfor ikke kutte ut tablettene fordi om de er under særskilt overvåking. Det kan ha langt alvorligere konsekvenser enn eventuelle bivirkninger, påpeker Lislevand. Når et preparat kommer på markedet er datagrunnlaget for lite til at alle bivirkninger er avdekket.

KONTROLLØR: Forsker Harald Lislevand ved Statens legemiddelverks seksjon for legemiddelovervåking holder kontinuerlig oppsikt med alle medikamenter på markedet. Noen preparater krever særlig overvåking fordi de enten er lite utprøvd, eller fordi det er rapportert om sjeldne bivirkninger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer