Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Overvåker alle bilturer

Nå blir Storbritannia snart som George Orwell beskrev det i «1984». Millioner av bilturer som britene tar hver dag, vil bli registrert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Fra mars 2006 skal de registrere 35 millioner bilnummer hver dag. Målet er å komme opp i 100 millioner bilnumre daglig. Fartsmålerne på veiene skal bygges om, slik at de registrerer bilnumrene. I tillegg forhandler politiet med bensinstasjoner og supermarkeder om å bygge om deres overvåkingskameraer, slik at de registrerer alle bilene som kommer og går i løpet av dagen.

Bak denne planen står politisjefenes organisasjon ACPO (Association of Chief Police Officers). Planen støttes av regjeringen, som vil bevilge 280 millioner kroner til ombygging av fartsmålere og overvåkingskameraer.

-  Hver gang du tar en kjøretur, vil bilen i dag bli registrert av et eller flere overvåkingskameraer. Når vi har fått bygd om disse kameraene vil bilens nummerskilt bli registrert, sier politisjefen i Hertfordshire, Frank Whiteley, til avisa The Independent. Han leder komiteen som har utredet saken.

Til enhver tid

Ifølge Whiteley vil man, når planen er gjennomført, vite hvor en bil har vært til enhver tid.

Registeret bevarer opplysningene i to år, men det er planer om å forlenge dette til fem år. Komiteens begrunnelse for å innføre systemet, er at det vil gjøre det vanskeligere for kriminelle å unnslippe.

De kriminelle vil bli registrert fra de starter turen, ofte i sine egne biler, til de stjeler en ransbil, hvor de kjører den og hvilke biler som overtar.For politiet vil overvåkingen lette arbeidet med å finne ranere eller tyver.

Lovlydige registreres

 FULL KONTROLL: Ved hovedkontrollsentralen til New Scotland Yard i London kan er overvåkingsmulighetene allerede svært gode. Og de skal bli bedre. Foto: Rebecca Reid/AFP/Scanpix
FULL KONTROLL: Ved hovedkontrollsentralen til New Scotland Yard i London kan er overvåkingsmulighetene allerede svært gode. Og de skal bli bedre. Foto: Rebecca Reid/AFP/Scanpix Vis mer

Det er også et ledd i kampen mot terroristmistenkte. Overvåkingsorganisasjonen MI5 vil få adgang til dette dataarkivet.

Noen politisjefer hevder at registreringen av bilnumre vil revolusjonere arbeidet med å arrestere kriminelle. De sammenlikner denne overvåkingen med oppdagelsen av DNA-prøver.

Planen har flere betenkelige sider. Millioner av lovlydige briter vil hver dag vil få sine bevegelser registrert. Allerede nå kan politiet finne ut mye. De kan gå inn i datasystemer, de kan kontrollere hva briter ser på Internett, de kan undersøke mobiltelefonsamtaler og bankkort.

Slike undersøkelser kan imidlertid ikke gjøres med mindre man er mistenkt eller siktet for en forbrytelse.Den nye registreringen av bilnumre skjer derimot automatisk. Og politiet vil kunne registrere hvor en bil har vært over en periode av flere år.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media