Overvåker gisseltakerne fra avstand

19 fortsatt fanget i Egypt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sudanesiske myndigheter har kommet med nye forsikringer om at de 19 gislene som ble bortført fra et avsidesliggende område i ørkenen lengst sørvest i Egypt sist uke fortsatt er i god behold, melder Reuters.


Sudanesiske og egyptiske sikkerhetsstyrker meldte alt i går at de kjenner til hvor gruppa holder til, og skal ha observert gislene og gisseltakerne fra avstand i dag, i et forsøk på å innhente informasjon uten å risikere sammenstøt.

- Vi har ferske rapporter om at gislene har det bra. Vi er hundre prosent sikre, sier talsmann for det sudanesiske utenriksdepartementet, Ali Youssef Ahmed til nyhetsbyrået.


- Kidnapperne blir iakttatt fra avstand, og vi følger bevegelsene deres, sier Ahmed.

Kontakt med tyske myndigheter

Fire eller fem maskerte menn bortførte de 19 i forrige uke, på vei til en ekspedisjon til Gilf al-Kebir. Gislene skal være fem italienere, fem tyskere og en rumener, og åtte egyptere som er sjåfører, guider og vakter.

Gisseltakerne skal oppholde seg i et fjellområde rett innenfor Sudans grenser, nær Jebel Oweinat. Det egyptiske utenriksdepartementet framholdt mandag at kidnappingen «ikke var terrorisme», men at det dreier seg om en kriminell gruppes handlinger.


Gjennom telefonsamtaler mellom eieren av reisebyrået de 19 reiste med, og hans tyske kone i Kairo, skal kidnapperne ha bedt om nærmere 50 millioner kroner i løsepenger.

11 EUROPEERE OG 8 EGYPTERE BORTFØRT: Bildet viser en gruppe eventyrere i Gilf Kebir-området vest i ørkenen i Egypt. Fem tyskere, fem italiener og en romanier holdes stadig som gisler i den egyptiske ørkenen, sammen med åtte egyptere. Foto: SCANPIX/EPA/J.M. MAGRINA
11 EUROPEERE OG 8 EGYPTERE BORTFØRT: Bildet viser en gruppe eventyrere i Gilf Kebir-området vest i ørkenen i Egypt. Fem tyskere, fem italiener og en romanier holdes stadig som gisler i den egyptiske ørkenen, sammen med åtte egyptere. Foto: SCANPIX/EPA/J.M. MAGRINA Vis mer

- Det er kontakt mellom den tyske regjeringen og kidnapperne. I mellomtiden er det er full enighet blant alle de involverte om at det ikke skal foretas militære operasjoner, av hensyn til gislenes sikkerhet, sier Ali Youssef Ahmed.

- Det er veldig viktig at ikke gisseltakerne reagerer i frykt for å bli angrepet, sier han.

Kidnapperne av ukjent opprinnelse

Den egyptiske utenriksministeren Ahmed Aboul Gheit opplyste mandag at alle de 19 gislene var satt fri og i god behold.

Dette ble imidlertid senere avkreftet, og en egyptisk tjenestemann opplyste at forhandlingene fortsatte.

Identiteten til kidnapperne er fortsatt uklar. Det har de siste dagene blitt spekulert på om gjerningsmennene kommer fra Egypt, Sudan eller også Tsjad.

Kidnappingen er den første av denne typen til å forekomme på egyptisk territorium, skriver Reuters.

Overvåker gisseltakerne fra avstand