Overvåker jobbet svart for to millioner

Tidligere politimann innrømmer overfor Skatt Øst. Åtte overvåkere anmeldt for skattejuks.

BRUTTO LØNN:  Den amerikanske ambassaden betalte bruttolønn til sine overvåkere. Nå har åtte av dem innrømmet overfor skattemyndighetene at de ikke har oppgitt inntekten. FOTO: EIRIK H. URKE/DAGBLADET.
BRUTTO LØNN: Den amerikanske ambassaden betalte bruttolønn til sine overvåkere. Nå har åtte av dem innrømmet overfor skattemyndighetene at de ikke har oppgitt inntekten. FOTO: EIRIK H. URKE/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En tidligere politimann innrømmer å ha tjent to millioner kroner svart på overvåking av den amerikanske ambassaden på Drammensveien i Oslo.

Nå er åtte av overvåkerne anmeldt for skattejuks.

Mannen avslørte millioninntekten, som fordeler seg over ti år, da han før jul la kortene på bordet overfor Skatt Øst, melder TV 2.

Surveillance Detection Unit Også de sju andre som er anmeldt, har selv gått til skattemyndighetene for å fortelle om udeklarerte inntekter de hadde som medlemmer av overvåkingsgruppen Surveillance Detection Unit (SDU).

De risikerer alle fengselsstraff for skatteunndragelsene.

- Ingen unnskyldning - fengsel - Høyesteretts praksis er veldig enkel. Har du tatt fra den norske stat og betalt for lite skatt med cirka 75.000 kroner, ett grunnbeløp, er det 21 dagers ubetinget fengsel. Ingen unnskyldninger godtas, sier skatteekspert og BI-professor Ole Gjems-Onstad.

Skattekravet for to millioner svarte kroner er på rundt en million kroner.

Jukset har vært mulig fordi ambassaden ikke innberetter lønn til kemnerkontoret. I stedet utbetaler de bruttolønn, og så er det opp til hver enkelts «ære og samvittighet» å betale skatt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer