Overvåker jorda fra Svalbard

Svalsat har verdens romorganisasjoner som kunder. Nå vil Norge bygge sattellittstasjon i Antarktis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONGYEARBYEN (Dagbladet.no:) Svalsat ligger på platået overfor Longyearbyen lufthavn. Der er det plassert en rekke antenner som kan kommunisere med sattellitter som går i en nord-sør bane over begge polene. Antennene er beskyttet mot ekstremt vær og vind av store kupler.

Det er et lite norsk romeventyr. Kongsberg Satellite Services (KSAT) og Norsk Romsenter har de største rom- og meteorologiorganisasjonen i verden på sin kundeliste.

Gammel vind ubrukelig

Det er Svalbards unike posisjon på jordkloden som gjør at Svalsat er ettertraktet hos de store romfartsorganisasjonene i USA og Europa.

Fordi Svalsat ligger så langt mot nord, har de kontakt med sattelittene 14 ganger i døgnet, en gang per omløp per sattelitt. Sattellittsatsjoner lenger sør vil ikke kunne ha kontakt med sattelitter like ofte.

- Sattelittene går i 80 kilometers høyde over jorda, og Svalsat er det eneste stedet på jorda som kan snakke med slike sattelitter noenlunde kontinuerlig. Når det gjelder meteorologi er det å få laste ned data raskt svært viktig. Vinddata er viktig for mange, og gammel vind er ubrukelig, sier Rolf Skatteboe, administrerende direktør for KSAT, som driver Svalsat.

God kommunikasjon

I tillegg til at Svalbard ligger langt mot nord, har sattellittstasjonen meget god kommunikasjon til omverdenen.

NORGE I DAG: Dette sattellittfotoet av Norge er tatt for den amerikanske værmeldingstjenesten NOAA i dag, og lastet ned via Svalbard. Foto: NOAA/Svalsat
NORGE I DAG: Dette sattellittfotoet av Norge er tatt for den amerikanske værmeldingstjenesten NOAA i dag, og lastet ned via Svalbard. Foto: NOAA/Svalsat Vis mer

Det kunne ha blitt bygget stasjoner lenger mot nord, men Svalbard er det nordligste punktet på jorda med fast, daglig flyforbindelse.

I tillegg har Norsk Romsenter lagt fiberoptisk kabel mellom Svalbard og Harstad. Dette dyre prosjektet har NASA og den amerikanske værvarlingsorganet NOAA vært med på å forskuddsbetale.

Lang kundeliste

Kundelista tilo Svalsat er lang og imponerende. Den amerikanske romprogrammet NASA er storkunde. Det samme er NOAA, den amerikanske værvarslingsorganisasjonen, som leverer værdata til både militær og sivil værvarsling.

Den europeiske romorganisasjonen ESA og den europeiske meteorologiorganisasjonen EUMETSAT, er alle kunder.

Det er også det japanske romprogrammet JAXA og det franske romprogramet CNES er kunder.

Før folket med sattellittdata

- Et av de meste spennende prosjektene vi har er det indiske romprogrammet ISRO. Mange vet ikke at india er verdens 6. største romnasjon. Når de skal undervise en milliard mennesker vil de bruke fjernundervisning via sattellitt. De vil bruke sattellittbbilder for å se hvordan de kan holde vannet lengre i elvene, og på den måten få tre avlinger i stedet for to. Den indiske sattellitten leses ned på Svalbard og sendes til Bangalore. Dette er et land som har mer enn nok med å fø folket, men de ser at denne teknologien kan hjelpe dem, sier Skatteboe.

NASA laster ned mye av dataene til sitt program \'Destination Earth\' til Svalbard. Dette programmet skal kartlegge klima- og miljøutvikling for hele kloden i en 15-årsperiode.

112 millioner

Å laste ned data fra militære sattellitter til Svalbard er forbudt etter Svalbardtraktaten. Post- og Teletilsynet inspirerer Svalsat jevnlig, og alle data som lastes ned loggføres.

Det jobber 12 personer på Svalsat, og Ksat har ytterligere 50 ansatte på sin stasjon i Tromsø. Å laste ned data fra verdensrommet er god business. I fjor hadde Ksat et omsetning på 112 millioner kroner, og et resultat på 20 millioner.

Til sydpolen

Og suksessen får KSAT og Norsk Romsenter til å ville utvide. Planen er å bygge en liknende base på Trollbasen på Dronning Mauds land i antarktis. Det vil gjøre nedlasting av data mulig to ganger per jordomløp.

HELE VERDEN: Data som lastes ned på Svalbard sendes over hele verden.
NATURSKJØNT: Svalsat ligger på platået overfor Longyearbyen Lufthavn.
VIL SØROVER: KSAT planlegger å bygge en tilsvarende sattellittstasjon i Antarktis.
VÆRHARDT: Svalsat ligger værhardt til. Store kupler beskytter antennene mot vær og vind, og de teknikerne mot isbjørn.