PÅ PLASS:
FNs observatører i Midtøsten skal nå ledes av generalmajor Robrt Mood, her fotografert på taket av UNTSOs hovedkvarter  i et gammelt britisk murpalass på Det onde råds høyde i Jerusalem, med utsikt til den gylne kuppelen på Klippemoskeen.
Foto: Nils Inge Kruhaug / SCANPIX
PÅ PLASS: FNs observatører i Midtøsten skal nå ledes av generalmajor Robrt Mood, her fotografert på taket av UNTSOs hovedkvarter i et gammelt britisk murpalass på Det onde råds høyde i Jerusalem, med utsikt til den gylne kuppelen på Klippemoskeen. Foto: Nils Inge Kruhaug / SCANPIXVis mer

Overvåker krigerske naboer

Frittalende generalmajor fra Norge på plass i Jerusalem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs observatører i Midtøsten har overvåket krig og fred i 60 år, nå skal de ledes av en frittalende generalmajor fra Norge.

- Om man kommer til denne jobben med ambisjoner om å skape fred i Midtøsten, da har man i alle fall misforstått. Her er man en liten brikke i et stort puslespill, sier generalmajor Robert Mood.

Inntil nylig var han generalinspektør for hæren i Norge, nå er det helt andre og mer krigerske hærer han er satt til å overvåke.

Historisk grunn

Fra taket på UNTSOs hovedkvarter i et gammelt britisk murpalass på Det onde råds høyde i Jerusalem, stedet der den jødiske ypperstepresten Kaifas ifølge Bibelen ledet rettergangen mot Jesus, kan Mood skue vidt utover historisk grunn.

Nedenfor skinner den gylne kuppelen på Klippemoskeen, et av islams helligste steder der profeten Muhammed skal ha steget opp til himmelen. Rundt ligger bibelhistorie på alle kanter.

Men selv om Jerusalem på en solskinnsdag kan virke fredelig, har byen vært årsak til endeløse kriger og konflikter opp gjennom tidene. Det er derfor Mood er her.

Halvparten av byen foran ham ble okkupert av Israel i 1967, foran øynene på FN-observatørenes daværende leder, den norske generalløytnanten Odd Bull.

FN har slått fast at okkupasjonen av Øst-Jerusalem og Vestbredden er ulovlig, slik også okkupasjonen av Golanhøydene og Israels stadig pågående bygging av bosetninger i de okkuperte områdene er.

Må passe munnen

Selv om Israel nekter å rette seg etter FNs resolusjoner, er Mood overbevist om at verdensorganisasjonen må holde fast ved hva som er rett og galt.

- At FN har en rolle å spille, og at FN kan være et verktøy her, er jeg veldig trygg på, sier han til NTB.

Mood har vært frittalende hjemme, og skapte blant annet bølger da han hevdet at den norske hæren takket være nedskjæringer knapt nok vil være i stand til å forsvare en bydel i Oslo. Som FN-utsending i Midtøsten kommer han derimot til å veie sine ord på gullvekt.

- Dette er ikke et oppdrag for store ord og utspill, her må man være 150 prosent upartisk, sier han.

Har kostet liv

Observatørkorpset Mood nå har overtatt ledelsen av, har i oppdrag å overvåke grensene mellom Israel og nabolandene Libanon, Syria og Egypt. De to første er Israel formelt i krig med fortsatt, men skjøre våpenhviler rår.

Til disposisjon har Mood en stab på nærmere 400 kvinner og menn, mange av dem militære med bred erfaring fra konfliktområder og de beste forutsetninger til å vurdere raketter, overflyginger, landminer, veibomber og andre former for provokasjoner.

- Vår jobb er å ta rede på fakta og rapportere riktig til FN-hovedkvarteret i New York, sier Mood.

Oppdraget har kostet nærmere 50 observatører livet opp gjennom årene, de fire siste da Israel bombet en FN-post i Sør-Libanon i 2006.

- Upartiskhet er en utfordring i seg selv, medgir Mood.

Gaza-observatører

Israels krigføring mot Gazastripen vil han ikke si noe om, da dette ligger utenfor FN-observatørenes mandatområde.

Mood utelukker likevel ikke at det i framtida også kan bli snakk om å overvåke en eventuell våpenhvile der.

- UNTSO er et observatørkorps med lang erfaring, så hvis FN skulle velge å trekke på den ekspertisen for å følge med på hva som skjer i etterkant av avtaler rundt Gaza, så ser jeg ikke bort ifra at det kan være aktuelt, sier han.

(NTB)