Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Overvåker OL fra verdensrommet

Putin tar i bruk alle midler for å ta vare på sikkerheten under OL i Sotsji.

VERDENS SIKRESTE? Sikkerhetstiltakene under Sotsji-OL blir enorme. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov Scanpix
VERDENS SIKRESTE? Sikkerhetstiltakene under Sotsji-OL blir enorme. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alle arenaer vil bli overvåket. Et overvåkingssystem fra verdensrommet vil bli installert, sier minister for krisesituasjoner Vladimir Putsjkov til telegrambyrået Itar-Tass. Sikkerhetstiltakene ser ut til å overgå det meste vi har sett. Og selv om sikkerheten vil være manifest og godt synlig under OL, så er det mange av tiltakene vi i det hele tatt ikke vil se.

- Full kampberedskap
De to terroraksjonene i Volgograd 29. og 30. desember, som hittil har krevd 34 liv, har ytterligere økt frykten for terrorfaren under OL. I sommer lovte den tsjetsjenske opprørs- og terror-lederen Dokka Umarov å gjøre alt for å stanse lekene i Sotsji, som ifølge ham vil bli arrangert «på våre forfedres knokler». Formuleringen er en henvisning til Det russiske imperiets etniske rensing av områdene rundt Sotsji da Russland okkuperte Kaukasus for ca. 150 år siden. Mange mener at behandlingen av tsjerkesserne var det første folkemordet i moderne tid. Det siste og avgjørende slaget fant sted i fjellene i Krasnaja Poljana, der ute-øvelser som ski og alpint vil foregå.

Dagens russiske regjering gjør i hvert fall alt den kan for at OL i Sotsji ikke skal bli husket for islamistisk og separatistisk terror. 37 000 sikkerhetsfolk fra politiet og Innenriksdepartementet vil være utstasjonert under OL. De vil ifølge Putsjkov være i «full kampberedskap». Sikkerheten vil ifølge ministeren for krisesituasjoner være på «høyeste internasjonale nivå».

Tilbyr amerikansk hjelp
President Vladimir Putins gamle arbeidsplass, etterretningsorganisasjonenen FSB, vil overvåke all datatrafikk og all trafikk på mobiltelefoner under OL, i et opplegg som likner på det globale overvåkingsnettverket NSA har, slik det er avslørt av varsleren Edward Snowden. Fra og med idag er også biltrafikken i et område rundt Sotsji stengt for alle biler som ikke er registrert i Sotsji.

I helga gjentok USA sitt tilbud om assistanse for å sikre Sotsji-lekene mot terror. USAs forsvarsminister Chuck Hagel ringte da sin russiske kollaga Sergej Shoigu, og tilbød hjelp til sikkerheten, melder TV-stasjonen Russia Today.

OVERVÅKER ALT: - Alle arenaer vil bli overvåket, er meldingen fra Putins regjering.
Foto HANSEN/JON TERJE H. Dagbladet
OVERVÅKER ALT: - Alle arenaer vil bli overvåket, er meldingen fra Putins regjering. Foto HANSEN/JON TERJE H. Dagbladet Vis mer