Overvåker skolearbeidet til 10.000 elever

Høgskole har tatt i bruk dataprogrammer som skal avsløre juks. Datatilsynet er skeptisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Høgskolen i Nord-Trøndelag og Nord-Trøndelag fylkeskommune har tatt i bruk dataprogrammer som skal avsløre juks ved innleveringer, prøver og eksamener. Datatilsynet er skeptisk.

Alle elever ved videregående skoler i Nord-Trøndelag fylkeskommune (NTFK) har fått installert et overvåkingsprogram som logger hvilke operasjoner elevene gjør på sine skole-PC-er, skriver Adresseavisen.

- Det er viktig å understreke at programmet kun brukes i prøve- og eksamenssammenheng. Elevene må bekrefte overvåkingen ved å klikke på et ikon, og først da settes det i gang, forteller prosjektleder for digital kompetanse ved NTFK, Bjørg Helland.

6.000 elever i Nord-Trøndelag har fått egne skole-PC-er, og overvåkingsprogrammet er blitt installert i disse. Hvis faglærer mistenker juks på en prøve kan vedkommende få innsyn i loggen til eleven det gjelder. Læreren kan da se hvilke programmer og nettsider som ble benyttet under prøven.

Under en eksamen gjelder derimot andre regler, der må juksingen avsløres mens den pågår.

Hvis over 20 prosent av besvarelsen oppfattes som plagiat, går alarmen. Siden programmet ble tatt i bruk i fjor vår har tre elever blitt avslørt ved Høgskolen i Nord-Trøndelag. Alle tre ble utvist for ett semester.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer