<strong>MELDTE FRA ETTER ANKOMST TIL IRAN:</strong> fiskeriminister Per Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes i Oslo i går. Foto: John Terje Pedersen.
MELDTE FRA ETTER ANKOMST TIL IRAN: fiskeriminister Per Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes i Oslo i går. Foto: John Terje Pedersen. Vis mer

Overvåkere åpner porten til «det helligste» via mobil og jobb-pc

Per Sandbergs ferieland er på PSTs verstingliste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fiskeridepartementet bekreftet i går at statsråd Per Sandberg hadde med sin jobbtelefon på ferieturen til Iran.

Statsminister Erna Solberg har kritisert sin regjeringskollega for å ha brutt reglene ved ikke å varsle turen i forkant.

Advarer

Hackere og overvåkere som har skaffet seg innsyn i din mobiltelefon eller pc, kan finne de samme dokumentene, bildene og opplysningene som du selv har tilgang til i dine elektroniske verktøy.

Og i tillegg kan de plante programmer, som åpner veiene videre for dem i systemene og nettverkene som din mobil eller laptop er tilknyttet.

Det sier fagdirektør Roar Thon i det statlige fagorganet Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) på generelt grunnlag til Dagbladet.

- NSM merker en økende grad av oppmerksomhet rundt slike spørsmål fra toppledere i næringslivet, departementer, en rekke organer og virksomheter som reiser på jobb eller ferie til land der de er usikre på datasikkerheten, sier Thon.

I slik sammenheng gir fagfolkene i Nasjonal sikkerhetsmyndighet råd og veiledning. Så er det opp til virksomhetene selv å lage sine egne rutiner, gjerne etter å ha rådført seg med Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

NSM foretar ingen rangering av hvilke land det er størst risiko for at norske interesser kan bli skadd sikkerhetsmessig, forretningsmessig eller på andre måter.

Iran, Kina og Russland

Den vurderingen er det PST som har ansvaret for.

Gjennom åpne kilder er det kjent at tre land har skilt seg ut på PSTs liste over mest risikoutsatte land å reise i med elektronisk lagret informasjon: Iran, Kina og Russland.

- I mange virksomheter er det retningslinjer for å ta med seg såkalte reiseenheter til land der det er vurdert som risikabelt for elektronisk inntrengning. Det vil si at mobilapparater og pc-er i daglig bruk – enten i jobb, privat eller kombinasjon – blir lagt hjemme før avreise.

- Er det trygt å bytte over det hjemlige sim-kortet til en annen mobiltelefon?

- Jeg sitter ikke med den detaljerte, faglige innsikten til å gi et korrekt svar på sparket. Men mesteparten av informasjonen som dokumenter, påloggingsinformasjon med mer lagres direkte i pc/mobilen og ikke i sim-kortet, sier fagdirektør Roar Thon.

- Det kan teoretisk være mulig å finne ut om noen har vært inne i mobilen eller PC-en, men det kan også være vanskelig å konkludere i slike saker, sier Thon.

KLAR TALE: Pressen møtte Erna Solberg da hun besøkte Ekebergsletta under Norway Cup i dag. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet, Video: NTB Scanpix Vis mer

NRK, TV2 og Norges Bank

Som eksempel på to organisasjoner som nylig tok hensyn til sikkerhetsrisiko i forbindelse med jobb, nevner han NRK og TV 2.

Under fotball-VM i Russland byttet begge mediebedriftene ut hjemlige pc-er og mobiler med reiseenheter til sine utsendte.

Norges Bank er et statsorgan med strenge retningslinjer for bruk av mobil og elektronisk utstyr i jobb og privat.

Dagbladet vet at ansatte før årets sommerferie fikk tydelige og strenge retningslinjer for ikke å ta med slikt jobbrelatert utstyr dersom de skulle på ferie til ett eller flere av fire navngitte land i Europa og Asia.

På spørsmål om hvordan Norges Bank praktiserer sine retningslinjer for datasikkerhet på reiser, skriver fungerende sikkerhetsdirektør Jan Tore Onerød i svaret til Dagbladet:

- Norges Bank har utarbeidet retningslinjer for elektronisk utstyr som medbringes på reise til land der cybertrusselen anses å være høy. Retningslinjene bygger på råd fra PST og andre relevante myndigheter. Av sikkerhetshensyn kan vi dessverre ikke oppgi hvilke land det gjelder. Vi kan heller ikke gå nærmere inn på de konkrete rådene vi gir til våre ansatte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer