- Overvåkere fikk tilgang til politiregistre

Gamle kolleger i politiet skal ha gitt informasjon om nordmenn fra straffesaksregistre.

FOR USA: Den norske overvåkningsgruppa jobbet ifølge TV2 på oppdrag for Den amerikanske ambassaden. 

Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
FOR USA: Den norske overvåkningsgruppa jobbet ifølge TV2 på oppdrag for Den amerikanske ambassaden. Foto: Håkon Eikesdal / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gruppen som har drevet overvåking på oppdrag fra den amerikanske ambassaden, skal ha hentet informasjon om nordmenn fra politiets straffesaksregistre.

Dette skjedde med hjelp fra tidligere kolleger som fortsatt er ansatt i politiet, skriver Aftenposten.

Både politikilder og tidligere ansatte ved den amerikanske ambassaden sier til avisa at det er åpenbart at det ble hentet ut informasjon fra politiets egne registre og databaser ved flere anledninger.

- Må ha visst det En av lederne for overvåkingsgruppen skal ha vært den som begynte med å skaffe innsyn i politiregistre. Men også flere av de andre i gruppen skal ha tatt kontakt med eks-kolleger i politiet for å få tilgang til informasjon.

Flere sentrale kilder i politiet sier til Aftenposten at personer både i Politidirektoratet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) må ha kjent til at det foregikk uønsket atferd i overvåkingsgruppen.

- Ikke informert Politidirektør Ingelin Killengreen skal imidlertid ikke har blitt informert om saken.

Etter det Aftenposten får opplyst, har personer i Oslo-politiet, Politidirektoratet og PST kjent til den «uønskede atferden» til overvåkingsgruppen.

Likevel skal de ikke har rapportert om omfanget av virksomheten slik de burde ha gjort.

Samarbeidspartnere En av årsakene hevdes å være at sentrale deler av politiet har oppfattet sikkerhetsfolkene ved ambassaden som nære samarbeidspartnere. En annen grunn kan ha vært at folk i politiet ikke ønsket å sette tidligere kolleger i en vanskelig situasjon, ifølge avisas kilder.

Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård sier han kjenner til at to personer som tidligere var ansatt i Kripos, senere har jobbet ved den amerikanske ambassaden.

- Nå sjekker vi ut om de har hatt relasjoner til ambassaden også mens de har jobbet her, og i hvilken grad de har hentet ut data og brukt data fra Kripos systemer etter at de har sluttet. Det har vi så langt ikke funnet at de har, sier Humlegård.