- Overvåkere hadde tilgang til politiregistre

Sjekket på oppdrag fra USA.

'Den amerikanske ambassaden i Oslo fotografert torsdag formiddag. TV2-Nyhetene avslørte onsdag at tidligere polititopper i lengre tid skal ha drevet overvåkning av norske statsborgere på oppdrag fra USA. I loftsleiligheten i blokken med reklame for Scandic, skal de ha hatt hovedkvarteret sitt.
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
'Den amerikanske ambassaden i Oslo fotografert torsdag formiddag. TV2-Nyhetene avslørte onsdag at tidligere polititopper i lengre tid skal ha drevet overvåkning av norske statsborgere på oppdrag fra USA. I loftsleiligheten i blokken med reklame for Scandic, skal de ha hatt hovedkvarteret sitt. Foto: Aleksander Andersen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gruppen som har drevet overvåking på oppdrag fra den amerikanske ambassaden, skal ha hentet informasjon om nordmenn fra politiets straffesaksregistre.

Dette skjedde med hjelp fra tidligere kolleger som fortsatt er ansatt i politiet, skriver Aftenposten.

Både politikilder og tidligere ansatte ved den amerikanske ambassaden sier til avisa at det er åpenbart at det ble hentet ut informasjon fra politiets egne registre og databaser ved flere anledninger.

En av lederne for overvåkingsgruppen skal ha vært den som begynte med å skaffe innsyn i politiregistre. Men også flere av de andre i gruppen skal ha tatt kontakt med eks-kolleger i politiet for å få tilgang til informasjon.

Flere sentrale kilder i politiet sier til Aftenposten at flere personer både i Politidirektoratet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) må ha kjent til at det foregikk uønsket atferd i overvåkingsgruppen.

(NTB)