Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Overvåkere i ambassadesaken får ikke amnesti

Overvåkerne som fikk svart lønn fra den amerikanske ambassaden oppfyller ikke kravene for å få skatteamnesti, mener Finansdepartementet.

IKKE AVGJORT: - Hva som blir påtalemyndighetens og skattemyndighetenes endelige konklusjon vil vi ikke få vite hvis ikke skatteyterne selv ønsker å fortelle om det. Det er utfordringen i slike saker, sier Schjerva. Foto: NTB/Scanpix
IKKE AVGJORT: - Hva som blir påtalemyndighetens og skattemyndighetenes endelige konklusjon vil vi ikke få vite hvis ikke skatteyterne selv ønsker å fortelle om det. Det er utfordringen i slike saker, sier Schjerva. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Slik vi ser det, er det klart at vilkårene for skatteamnesti ikke er oppfylt, sier statssekretær Roger Schjerva (SV) i Finansdepartementet til NTB.

Finansdepartementet har full tillit til skattedirektøren og påtalemyndigheten i det videre arbeidet med den såkalte skatteamnestisaken hvor norske tidligere politifolk fikk flere millioner i svart lønn fra USAs ambassade i Oslo.

Ikke avgjort USAs ambassade hadde signert kontrakt med de hemmelige overvåkerne om at de selv skulle sørge for riktig beskatning av bruttolønnen. Åtte av dem valgte å ikke rapportere inntekten på opptil 2 millioner kroner, men søkte umiddelbart om skatteamnesti og fritak for straffeskatt da hemmeligheten sprakk for to år siden.

Østfold politidistrikt ga dem medhold og henla skattesaken mot de åtte, men påtalemyndigheten har nå gjenåpnet dem. Skattedirektoratet har heller ikke konkludert hva slags konsekvenser jukset skal få.

Likevel er det klart at det ikke vil gis skatteamnesti til de åtte som søkte om det.

Saken er ennå ikke er avgjort - verken påtalemessig eller skattemessig, fastslår Johnsen i et svar på spørsmål fra stortingsrepresentant Geir Ketil Hansen (SV) tirsdag.

- Hva som blir påtalemyndighetens og skattemyndighetenes endelige konklusjon vil vi ikke få vite hvis ikke skatteyterne selv ønsker å fortelle om det. Det er utfordringen i slike saker, sier Schjerva

Kritiske spørsmål I Finansdepartementet uttrykker man tillit til skattedirektørens valg av saksbehandling selv om han er blitt kritisert av egne ansatte. Tirsdag ba finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) om forståelse for at det var umulig å gå ut med detaljerte opplysninger i saken. Til det er taushetsreglene i ligningsloven for strenge.

Schjerva (SV) kommenterer saksbehandlingen nærmere og sier til NTB at departementet har vært tilfreds med skattedirektørens håndtering av saken.

- Det er to andre sider ved denne saken som er minst like interessante. Den ene er hvordan den amerikanske ambassaden belønner folk i form av penger i konvolutt. Den andre er hvorfor politiet henla saken. Men disse spørsmålene ligger langt utenfor Finansdepartementets ansvarsområde å mene noe om, sier Schjerva.

Vurderer fortsatt amnesti Etter at TV 2 for to år siden avdekket at amerikanerne i skjul hadde bygget opp sin egen overvåkingsenhet tilknyttet ambassaden i Oslo, ble også kjent at flere tidligere ansatte i politiet hadde mottatt til dels store summer svart over en periode på opptil ti år. Da saken sprakk i mediene, la flere av dem kortene på bordet og ba om å få såkalt skatteamnesti. Amnesti betyr at de skulle slippe å betale straffeskatt i tillegg til den egentlige skatten de skulle ha betalt.

Finansminister Johnsen viser i sitt svar til en redegjørelse fra Skatteetaten til Finansdepartementet 16. oktober og en pressemelding fra Skatteetaten som ble lagt ut på etatens hjemmesider to dager senere.

(NTB)