SJEKKES: Florencio Avalos var førstemann oppe fra gruva og dermed førstemann til et feltsykshus like ved. Foto: Ariel Marinkovic/AFP/SCANPIX
SJEKKES: Florencio Avalos var førstemann oppe fra gruva og dermed førstemann til et feltsykshus like ved. Foto: Ariel Marinkovic/AFP/SCANPIXVis mer

Overvåkes for mareritt, angst, panikk og klaustrofobi

Rett fra gruva til sykehussenga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Redningsarbeiderne reddes nå én etter én opp de 700 meterne fra gruva i Chile.

Da Florencio Avalos, som førstemann, ble mottatt på toppen, bar det nærmest umiddelbart rett til et feltsykehus på område i ambulanse for en grundig legesjekk.

Like etter at førstemann hadde kommet opp, ble en lege sendt ned til de resterende 32 gruvearbeiderne.

Etter Avalos, steg Mario Sepulvedas (39) til værs, før 52 år gamle elektrikeren Juan Illanes ble ført til værs. Fjerdemann var bolivianske Carlos Mamani.

Arbeiderne har så langt reagert vidt forskjellig etter at de har steget ut av den lille kapselen som på i underkant av en time har ført dem opp til overflaten. Noen har tilsynelatende vært helt rolige, mens andre har jublet vilt og leget show.

Baklengs salto Den 700 meter redningsturen er ikke risiko, så samtlige arbeidere fraktes umiddelbart til legesjekk. Flere av mennene har hatt angst for hva som ventet dem. Det er de sterkeste av arbeiderne som fikk komme opp først. Noen av mennene har også mindre hjerteproblemer.

Seks timer før redningsaksjonen startet fikk arbeiderne bare ta inn flytende føde i tilfelle de skulle kaste opp på vei opp. Redningskapselen snurrer nemlig rundt de 700 meterne opp til overflaten.

Turen opp motkjempes også av gravitasjonskraften, som får dem til å føle at de tar 100 baklengs-saltoer, forklarer en NASA-astronaut til CNN.

Mareritt-overvåkes Helsepersonell er også bekymret for hvordan de 33 mennene skal takle det plutselige sollyset etter å ha vært fanget i dypet i 68 dager. Derfor er spesialbriller sendt ned for å dempe dette.

Etter at de har vært til legesjekk blir arbeiderne sendt videre til et regionalt sykehus der de må være i minst to dager.

REDDET: Juan Illanes føres her vekk i ambulansebåre til sin legesjekk. Foto: Hugo Infante/AP/Scanpix
REDDET: Juan Illanes føres her vekk i ambulansebåre til sin legesjekk. Foto: Hugo Infante/AP/Scanpix Vis mer

De vil bli overvåket hele tiden og legene vil være spesielt oppmerksomme på om mennene har mareritt, panikk-anfall, angst og klaustrofobi.