Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Overvåkes natt og dag

ST. PETERSBURG (Dagbladet): - Da jeg startet med Nordflåterapporten, var det ikke snakk om penger eller berømmelse; jeg risikerte heller å få en kule i panna. Nå blir jeg og min familie forfulgt dag og natt av FSB. Men jeg er ingen spion.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere ubåtkapteinen forteller at motivet bak arbeidet med Nordflåterapporten bare har hatt til hensikt å rette fokus mot det som kan ende med en ny atomkatastrofe. Han visste at arbeidet var kontroversielt, men viktigheten av å få informasjonen fram overskygget farene han selv sto overfor.

- Intet å skjule

Nå venter han bare på at rettssaken skal starte.

- Alt materiale som jeg samlet inn vedrørende den russiske nordflåten, inkludert detaljerte beskrivelser av atomulykker og ettervirkninger av disse, ble samlet inn fra tilgjengelig, åpen litteratur, rapporter, aviser og fra tekniske magasiner. Det ble også innhentet opplysninger fra spesialister. Og til slutt benyttet jeg meg selvsagt av min egen profesjonelle erfaring fra årene som offiser ved Nordflåten. Alle disse opplysningene ble samlet i en rapport.

- Det var ingenting i denne rapporten som var hemmelig, alt var hentet inn fra offisielle, helt åpne kilder. Dette har ingen ting med spionasje å gjøre, sier Nikitin til Dagbladet.
Men etterforskere fra FSB (det tidligere KGB) har bygd opp saken rundt den påstanden at Nikitin har bidratt til at statshemmeligheter er blitt avslørt, og at Bellonas Nordflåterapport samlet sett representerer et brudd på russisk lov. Det hemmelige politiet var ikke forberedt på detaljerte beskrivelser, selv om opplysningene var hentet fra ulike åpne kilder.

- Hvorfor mener FSB at opplysningene om faren for radioaktiv forurensning fra Nordflåten er statshemmeligheter? spør Nikitin.

- I min rapport er det skrevet om viktigheten av å ødelegge radioaktivt søppel fra utrangerte atomubåter, og mangelfull lagring av avfallet, inkludert flytende radioaktiv væske. Disse opplysningene mener etterforskerne fra FSB er uegnet for offentligheten. Men jeg vil presisere: Dette er sannheten om atomspøkelset og den store fare menneskeheten står overfor dersom en katastrofe skulle skje.

Russland trenger hjelp for å rydde opp i problemene, sier Nikitin, som presiserer at rapporten er skrevet for å forebygge en katastrofe.

Skygges av FSB

Dagbladet møter den spiontiltalte Bellona-medarbeideren på en kafé i St. Petersburg. Det er midt på dagen. Det er bare noen få mennesker til stede i lokalet der intervjuet starter.

Kort etter at samtalen er i gang, kommer det to FSB-agenter inn. Nikitin reagerer spontant. Dette har han vært med på daglig siden løslatelsen. Da intervjuet er over og avisas medarbeider tar farvel med Nikitin, kommer en ny agent og tar bilder. Dagbladets billeddokumentasjon viser klart agentene i arbeid.
- For en måned siden måtte min kone Tatjana og barna flykte til Canada, av sikkerhetsgrunner. Jeg og min familie føler oss konstant forfulgt av FSB. Da jeg kom ut av fengselet, følte jeg ikke noen frihet. Jeg ble forfulgt overalt, i bilen og på gata. Min telefon ble konstant avlyttet. Alt dette pågår den dag i dag.

Undervurderte farene

En åpenhjertig Nikitin forteller til Dagbladet at han ikke fryktet at det kunne bli reist spionsak mot ham da han startet arbeidet med Nordflåterapporten.

Han visste godt at han ville bli motarbeidet. Men til tross for årene med fengsling og forræderianklager, så angrer han ikke.

Nikitin ser på seg selv som en samvittighetsfange. Han mener han hadde plikt til å fortelle Russlands befolkning og verden om atomfarene som truer.

- Meningen var først at jeg skulle lage rapporten alene. Jeg mente selv at jeg ikke kunne sitte inne med det jeg visste, først og fremst av samvittighetsgrunner.

Takker Norge

Da Bellona arbeidet med den samme problemstillingen, ble det naturlig å samle kreftene. Nikitin er nå ansatt i Bellona på fjerde året.

Nikitin mener han kan takke sine norske venner, ikke minst Bellona-kollegene, men også Utenriksdepartementet og kongehuset, for at han ikke måtte sitte enda lenger i fengsel. Nikitin satt på isolat i to måneder etter arrestasjonen i februar 1996.
- I fangenskapet rådet FSB meg hele tida til å gi opp. De lovet meg snill behandling dersom jeg gjorde som de sa. Men jeg nektet.

UNDER OPPSIKT: Nikitin overvåkes hele veien. mannen i bakgrunnen er agent for det tidligere KGB.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media