- Overvåket av britiske agenter

LONDON (Dagbladet): Sinn Fein-leder Gerry Adams raser etter at det i bilen han og andre partitopper bruker, ble funnet avansert digitalt utstyr som kan spore og avlytte. Adams beskylder britisk etterretning for å ville ødelegge fredsprosessen i Nord-Irland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partileder Gerry Adams skulle egentlig ha presentert partiprogrammet for IRAs politiske fløy, Sinn Fein, og deres regjeringsdokument på en pressekonferanse i går. Isteden dro han fram et superavansert lytte- og sporeutstyr.

Utstyret ble funnet på en bil Adams og sjefforhandler Martin McGuinness brukte i arbeidet med fredsprosessen i Nord-Irland. Bilen er også brukt i hemmelige møter med IRA.

Tillitsbrudd

- Dette er et alvorlig tillitsbrudd, slo Gerry Adams fast. Han understreket at avsløringen fikk ham og partiet til å trekke tilbake regjeringsdokumentet.

Gerry Adams legger skylda på britisk etterretning, og uttrykker ingen tvil om at det er britiske agenter som i beste James Bond-stil har montert utstyret.

Signalene fra den lille mikrofonen og sporemekanismen skal kunne fanges opp via satellitt. Adams har sendt en klage både til den britiske og irske regjeringen.

Spesiallaget

Utstyret er spesialtilpasset en ett år gammel Ford Mondeo, som tilhører en venn av Gerry Adams. Utstyret var montert på en slik måte at det ikke skulle være mulig å oppdage det ved en vanlig verkstedreparasjon. Sinn Fein oppdaget utstyret ved en rutinekontroll.

- Denne handlingen er utført av folk i britisk etterretning som er fiendtlig innstilt overfor fredsprosessen, sier utdanningsminister og sjefforhandler Martin McGuinness.

Visestatsminister Seamus Mallon vil at saken etterforskes.

Den britiske statsministeren Tony Blair er krystallklar:

- Vi kommenterer ikke slike saker. Og det gjør vi heller ikke denne gangen.