- Overvåket folk med brune øyne

I Danmark rulles den amerikanske etterretningsvirksomheten opp raskere enn i Norge.

OVERVÅKET AV EGEN SDU-ENHET: Sjefen for overvåkingsenheten ved Den amerikanske ambassaden i København står nå fram og forteller hvordan hans bgruppe på seks menn jobbet i et lokale utenfor ambassadebygningen. Foto: AP/John McConnico
OVERVÅKET AV EGEN SDU-ENHET: Sjefen for overvåkingsenheten ved Den amerikanske ambassaden i København står nå fram og forteller hvordan hans bgruppe på seks menn jobbet i et lokale utenfor ambassadebygningen. Foto: AP/John McConnicoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det begynte «litt uskyldig»« med fotografering av dem med «brune øyne,» sier en kilde som har jobbet med overvåkning for amerikanerne i Danmark til den danske avisen Politiken.  Kilden jobbet i den hemmelige SDU-enheten.

Han vil ikke stå fram med navn. Kilden forteller at overvåkningsgruppa fulgte etter dansker rundt om i hele byen.

Ledet gruppa
I tillegg har Politiken intervjuet den tidligere politimannen Frank Rosendahl, som åpent forteller om hvordan han ledet den danske overvåkningsgruppen som jobbet for Den amerikanske ambassaden i København.

Etter TV2s avsløringer om at amerikanerne har opprettet en norsk overvåkingsenhet like utenfor Den amerikanske ambassade i Oslo, er det blitt kjent at de samme enhetene, som går under navnet SDU, også finnes i en rekke andre land. I København lå enheten skrått overfor ambassaden på Dag Hammarskjölds Allé. Rosendahl forteller at han ledet en gruppe på seks menn.

Ingen vedkjenner seg kunnskap
Heller ikke i Danmark er det noen toppbyråkrater eller politikere som har stått frem og fortalt at de kjente til enheten, og det til tross for at det er klart at noen både hos norske og danske myndigheter har vært informert.

Spørsmålet er på hvilket nivå informasjonen har blitt gitt. I amerikanernes retningslinjer for SDU-enhetene står det ettertrykkelig at vertslandets myndigheter skal godkjenne opprettelsen av slike enheter.

Tok bilder og filmet Rosendahl forteller hvordan hans gruppe tok bilder og filmet mistenkelige personer utenfor ambassaden på Østerbro. De fulgte også demonstrasjoner, som i Norge.

Rosendahls gruppe ga opplysningene videre til Den amerikanske ambassaden ved RSO, den øverste sikkerhetssjefen ved ambassaden. De la først alle fotografiene inn på data og laget hendelsesrapporter. I dem sto det klokkeslett, observasjon, sted og beskrivelse av vedkommende som var observert.

Rosendahl understreker at de ikke gikk langt utenfor ambassadeområdet og at de ikke kjente mistenktes identitet.

HAR HATT EN DEL Å GJØRE: Den danske SDU-enheten har blant annet overvåket demonstrasjoner utenfor ambassaden. Dem har det vært flere av. Her fra 2007, da Amnesty demonstrerte mot Guantanamo utenfor ambassaden. Foto: AP /John McConnico
HAR HATT EN DEL Å GJØRE: Den danske SDU-enheten har blant annet overvåket demonstrasjoner utenfor ambassaden. Dem har det vært flere av. Her fra 2007, da Amnesty demonstrerte mot Guantanamo utenfor ambassaden. Foto: AP /John McConnico Vis mer

Han sier at hans klare inntrykk er at Politiets Efterretningstjeneste (PET) har visst om aktiviteten hele tiden, og at han selv måtte vurdere hvor langt gruppa skulle gå, fordi han så aldri noe lovgrunnlag for den.

Amerikanerne har imidlertid svært detaljerte instrukser for virksomheten i SDU. Mesteparten har inntil september i år ligget fritt tilgjengelig på amerikanske myndigheters nettsider, og gravebloggeren George Gooding har denne uka publisert 250 sider av instruksen.

LIGGER PÅ ØSTERBRO: Den amerikanske ambassaden i København. Foto: Amerikanske ambassade
LIGGER PÅ ØSTERBRO: Den amerikanske ambassaden i København. Foto: Amerikanske ambassade Vis mer