Overvåket kommunikasjon i presidentens indre krets

USA-ambassadører kalt inn på teppet i Brasil og Mexico.

 FRA JUBEL TIL SINNE:   Først feiret Brasils president Dilma Rousseff landets seier i Confederations Cup med landets fotballhelter - her trener Luis Felipe Scolari og spiller Thiago Silva. Seinere kom opplysningene om at hun er bltit overvåket av det amerikanske etterretningsorganet NSA, og nå har Brasils myndigheter kalt USAs ambassadør inn på teppet. FOTO: FERNANDO BIZERRA JR., EPA/NTB SCANPIX.
FRA JUBEL TIL SINNE: Først feiret Brasils president Dilma Rousseff landets seier i Confederations Cup med landets fotballhelter - her trener Luis Felipe Scolari og spiller Thiago Silva. Seinere kom opplysningene om at hun er bltit overvåket av det amerikanske etterretningsorganet NSA, og nå har Brasils myndigheter kalt USAs ambassadør inn på teppet. FOTO: FERNANDO BIZERRA JR., EPA/NTB SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene i Brasil og Mexico ber USA forklare påstander om at amerikansk etterretning har overvåket presidentene i de to latinamerikanske landene.

Den amerikanske ambassadøren til Brasil er blitt kalt inn på teppet, og USA har fått beskjed om å levere en skriftlig forklaring innen utgangen av denne uka.

- Fra vårt synspunkt er dette en utillatelig og uakseptabel krenkelse av Brasils suverenitet, sier landets utenriksminister Luiz Alberto Figueiredo om den påståtte overvåkingen.

Både Brasils president Dilma Rousseff og den mexicanske presidenten Enrique Peña Nieto er angivelig blitt overvåket.

Referer mail fra Mexicos president Også myndighetene i Mexico reagerer sterkt, og de har bedt USA etterforske påstandene. I likhet med sin kollega i Brasilia vil USAs ambassadør i Mexico bli kalt inn på teppet.

Opplysningene om overvåkingen stammer fra dokumenter som den amerikanske varsleren Edward Snowden har lekket til pressen.

Et dokument fra den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA fra 2012 viser utdrag fra en skriftlig beskjed sendt fra Enrique Peña Nieto, ifølge den brasilianske TV-kanalen Globo.

Seinere samme år ble han valgt til president.

Viser kommunikasjon Et annet dokument fra NSA viser ifølge Globo kommunikasjonsmønstre mellom Brasils president Dilma Rousseff og hennes øverste rådgivere, uten at det her er gjengitt direkte sitater.

Globo skal ha fått tilgang til dokumentene via journalisten Glenn Greenwald, som i sin tur har fått dem fra Snowden. Han er spionsiktet i USA for sine omfattende lekkasjer om amerikansk overvåking av data- og teletrafikk.

(NTB - AFP - Reuters).