Overvåket kritiske journalister

Hva gjør et teleselskap når de vil finne fram til de kritiske kildene?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De overvåkede journalistene, Teija Sutinen og Marko Junkkari i Helsingfors-avisen Helsingin Sanomat, skrev i oktober 2000 om problemer i Soneras ledelse. Via sine master for sending og mottak av samtaler og tekstmeldinger fulgte Sonera de tos bevegelser.

Saken har vakt oppsikt over hele Norden.

- Hva gjør et teleselskap, hvis kritiske journalister blir litt for nærgående og tilsynelatende har litt for gode kilder? I Finland valgte Sonera, som er Nordens største telefonselskap, en nærliggende men også dypt kriminell løsning på problemet, kommenterer København-avisen Politiken.

«Skrekkscenario»- Vi snakker om den mest katastrofale forbrytelse et telefonselskap kan begå, sier teleanalytiker Torben Rune i konsulentselskapet Netplan til Politiken. Hvis kunder i et teleselskap skal måtte frykte at selskapet selv misbruker opplysninger om telefonsamtaler, er det «et virkelig skrekkscenario», sier Henry Stech i den danske IT- og Telestyrelsen.

Men saken stopper ikke med de to brysomme journalistene, fortsetter den velinformerte danske avisen. De finske etterforskerne snakker nå med rundt 50 andre abonnenter, som Sonera har «kikket i kortene», etter ordre fra det Politiken betegner som «den absolutte toppledelsen i selskapet».

Foreløpig granskes bare abonnentene som ble overvåket av Soneras sikkerhetsavdeling. De som ringte til disse abonnentene ble selvfølgelig dermed også avlyttet, og det finske kriminalpolitiet vurderer nå om vitneavhørene også skal utvides til å omfatte disse.

Sjefer

Kriminalpolitiet har mistanke om at sju Sonera-medarbeidere på sjefsnivå samt selskapets tidligere administrerende Kaj-Erik Relander i tidsrommet 2000-2001 kan ha gjort seg skyldige i grove brudd på loven om kommunikasjonshemmeligher. Og det var ikke bare utenforstående som ble overvåket, skriver det finske nyhetsbyrået FNB.

Også selskapets egne styremedlemmer, de ansattes hovedtillitsvalgte og visse av bedriftens ledere kan ha blitt utsatt for den samme formen for spionasje. Avsløringene er høyst ubehagelige for et fra før av kriserammet selskap.

I 2001 gikk Sonera nesten konkurs, etter å ha overinvestert i lisenser for utbygging av tredje generasjons mobilsystemer, såkalte 3G-systemer, i Europa. Ved siste årsskifte fusjonerte Sonera med svenske Telia til det sammenslåtte selskapet TeliaSonera.

NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer