Overvåket med GPS

Da Åge Raa fikk sjekket hva som skrapte mot bakhjulet hans, fant han en GPS-sender. Den mener han er plassert der av politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Her satt den, sier Åge Raa, og røsker med venstrehånda i bakskjermen på firmabilen. I den andre hånda holder han GPS-senderen, som han sier politiet skal ha plassert under bilen hans.

-  Jeg er drittlei av at politiet gjør som de vil. Nå regner jeg med at de har avlyttet telefonen min også, sier han.

Da Åge Raa skulle kjøre datteren til barnehagen 25. februar merket han at noe skrapte mot bakhjulet. Han kjørte bilen til Citroën-verkstedet på Storo i Oslo, som fant senderen. I verkstedrapporten står det «(...) demontert radiosender og sensor som var klemt mellom innerskjermen (...) Sensoren presset innerskjermen mot hjulet». GPS-sendere brukes blant annet på radiomerkede dyr.Ved hjelp av satelitter kan en til enhver tid vite hvor dyret - eller bilen - befinner seg.

På verksted

Åge Raa kjenner Ole Christian Bach personlig, og ble før jul i fjor avhørt etter at Bach forsvant sporløst.

Han hevder at han i går fikk bekreftet fra Oslo-politiets enhet for organisert kriminalitet at det var de som hadde plassert senderen på bilen hans, og at de hadde gjort det i forbindelse med etterforskningen av den bedragerisiktede Ole Christian Bach.

-  Bruker alle midler

Da Dagbladet i går kveld kontaktet politijuristen som skal ha gitt bekreftelsen til Raa, var beskjeden kort:

 PÅ VERKSTED:  Åge Raa fant en GPS-sender under sin egen bil, og sier han har fått bekreftet fra politiet at de skal ha plassert den der fordi de hadde mistanke om at han skjulte Ole Christian Bach. Foto: Kristin Svorte
PÅ VERKSTED: Åge Raa fant en GPS-sender under sin egen bil, og sier han har fått bekreftet fra politiet at de skal ha plassert den der fordi de hadde mistanke om at han skjulte Ole Christian Bach. Foto: Kristin Svorte Vis mer

-  Ingen kommentar, sier politijurist Sven Eriksen.

Raa hevder at han ikke har hatt kontakt med Bach etter at han ble etterlyst av politiet i fjor høst. Han mener politiet skal ha plassert GPS-senderen på bilen hans fordi de hadde mistanke om at han skjulte finansakrobaten og at de ved hjelp av senderen kunne overvåke hvor bilen til enhver tid befant seg.

-  De mener vel at jeg vet hvor han er. Men jeg aksepterer ikke at de oppfører seg slik. Jeg er ikke sikta for noe, sier Raa, som er daglig leder og styreformann i kaffeimport-firmaet Monteriva.

-  Jeg har kjent Bach i mange år. Jeg bryr meg ikke så mye om hva han skal ha gjort, han har vært ryddig overfor meg.

-  Meget spesielt

Han har nå engasjert Bachs advokat, Håkon Ø. Schiong, for å få hjelp til å finne årsaken til overvåkingen.

-  Loven har bestemte krav for når politiet kan iverksette slik teknisk sporing, blant annet at vedkommende må være mistenkt for en forbrytelse som fører til fengsel i mer enn fem år. Jeg kjenner ikke til at han er mistenkt for noe som helst, og det er meget spesielt at de har gjort dette, sier Schiong.

-  Det viser at de vil ta i bruk alle midler for å få tak i ham. Det er forståelig, men de må holde seg innenfor sakens rammer, mener advokaten.

-  Mange som spores

Schiong tror politiet kan ha prøvd å spore andre i Bach-jakta.-  Omfanget av slik overvåking kan en bare lure på. Senderen var slitt, og så ut til å ha vært brukt en del ganger før. Det er nok mange som har blir utsatt for teknisk sporing.

-  Du burde kanskje sjekke din egen bil, også?

-  Ja, jeg står i garasjen nå. Jeg burde kanskje lyse under skjermene.

Schiong er stille i noen sekunder, før han lattermild forteller:

-  Nei, her var det heldigvis ikke noe.