Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Overvåket renserier og telefoner

Terrorgruppa ble fotfulgt i over et år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Britisk etterforskning hadde spanet på gruppen av unge muslimer i over et år, før de slo til og arresterte dem i går. Overvåkingen var svært omfattende med avlytting av hus og telefonsamtaler og overvåking av internettaktivitet.

Fotfulgte mennene

I desember i fjor ble politiet inkludert i operasjonen. En rekke politimenn holdt mennene under konstant overvåking og fulgte med på alt de drev med. Ifølge amerikanske myndigheter skal en agent fra politiet ha infiltrert terrorgruppa og rapport inn planene deres til myndigheten, skriver CNN.

- Vi har fulgt med på møter, reiser, pengebruk og holdninger til en større gruppe mennesker. Dette har skjedd i et tett samarbeid mellom politiet og etterretningen både i Storbritannia og internasjonalt, sier Peter Clarke, lederen for Scotland Yards anti-terroravdeling.

Politiet har fulgt mennene overalt, sjekket hva de drev med på internett, hva de brukte pengene sine på, hvor de renset klærne sine, hvilke butikker de handlet i og hvilke møter de gikk på. Alt for å danne et klart bilde av terrorgruppa, skriver the Guardian i dag.

I tillegg ble deres bankkontoer elektronisk overvåket for å følge strømmen av penger ut og inn av kontoene. Flere av mennene skal ha hatt uvanlig mye penger på kontoene sine, mer enn inntektene deres ga grunnlag for.

To av de mistenkte hadde nylig vært i Pakistan og like etterpå mottok de en rekke penger fra landet, sier amerikanske myndigheter.

Kodet melding fra Pakistan

AVSPERRET: Politimenn står vakt utenfor et hus i High Wycombe etter aksjonen for å arrestere de terrormistenkte i går. De mistenkte var under overvåking i mer enn et år, forteller etterretningskilder i dag. Foto: Scanpix/AP
AVSPERRET: Politimenn står vakt utenfor et hus i High Wycombe etter aksjonen for å arrestere de terrormistenkte i går. De mistenkte var under overvåking i mer enn et år, forteller etterretningskilder i dag. Foto: Scanpix/AP Vis mer

Myndighetene slo til mot gruppa i går fordi mye tydet på at angrepet ville skje snart.

Etter at flere mistenkte ble arrestert i Pakistan fikk de britiske terroristene beskjeden: «Gjør angrepene deres nå», en ordre om å starte aksjonene umiddlebart.

Beskjeden var kodet, men ble løst av britiske eller amerikanske myndigheter i løpet av de siste 72 timene, og det var dette som utløste aksjonen i går.

Til tross for den langvarige etterforskningen var det først i de siste dagene at omfanget av planen deres ble kjent for politiet. Detaljene om hvor de skulle slå til og hvordan de ville utløse bombene fikk myndighetene til å reagere svært raskt da det ble klart at flere fly fra Storbritannia til USA var målet.

I løpet av onsdag kveld ble beslutningen om å gå til aksjon tatt. Flere etterforskere og anti-terrorsjefer ble kalt hjem fra ferie for å være med på aksjonen. Statsminister Tony Blair skal ha blitt oppringt klokka elleve om kvelden og da ble den endelige beslutningen tatt.

- Det var for risikabelt å la overvåkingen fortsette. Informasjonen som ble avdekket skapte virkelig stor bekymring, sier en etterretningskilde til the Times.

Kritisk punkt onsdag kveld

Peter Clarke beskriver terrogruppa som en gruppe med alvorlige hensikter.

image: Overvåket renserier og telefoner

- Planen hadde globale dimensjoner. Etterforskningen nådde et kritisk punkt onsdag kveld. Da ble beslutningen om å gå til umiddelbar aksjon for å stanse det vi mener var under planlegging, sier Clarke til Sky News.

Mennene hadde ennå ikke kjøpt flybilletter, men de hadde kartlagt flyavgangene mellom Storbritannia og USA. Målet var å finne en rekke fly med så like avgangstider som mulig for å koordinere bombene slik at de gikk av samtidig.

Britene gir ros til pakistansk og amerikansk etterretning for godt og viktig samarbeid i å avdekke terrorplanene.

KRITISK PUNKT: Onsdag kveld turte ikke politiet vente lenger, og beslutningen om å gå til aksjon ble tatt.