Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Overvåket Vikernes i minst et år

Den franske sikkerhetsstjenesten «regner ham som farlig» og har etterforsket nordmannen siden månedsskiftet.

 ARRESTERT:  Vikernes og kona ble begge arrestert og ført til Paris for avhør, hvor de kan settes i varetekt i opptil 96 timer, ettersom dette dreier seg om en siktelse for terrorisme. Foto: Ingun Mæhlum
ARRESTERT: Vikernes og kona ble begge arrestert og ført til Paris for avhør, hvor de kan settes i varetekt i opptil 96 timer, ettersom dette dreier seg om en siktelse for terrorisme. Foto: Ingun Mæhlum Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I minst et år skal sikkerhetstjenesten i Frankrike i all hemmelighet overvåket den drapsdømte norske ekstremisten Varg Vikernes. I dag morges slo de til mot bondegården i den lille landsbyen Salon-la-Tour.

Nordmannen ble pågrepet sammen med Marie Dominique France Cachet, hans 25 år gamle, gravide franske kone.

På gården var også parets tre barn og konas mor, ifølge franske medier.

Frankrikes innenlandske sikkerhetstjeneste, Direction Centrale du Renseignement Intérieur (DCRI), har i lang tid hatt paret under overvåking, fordi man «regner ham som farlig», har man lekket ut til franske journalister.

Trussel mot samfunnet Etterforskerne har særlig merket seg hans fremmedfiendtlige og antisemittiske budskap på internettet.

 OVERVÅKET:  Frankrikes innenlandske sikkerhetstjeneste, Direction Centrale du Renseignement Intérieur (DCRI), har i lang tid hatt paret under overvåking, fordi man «regner ham som farlig», har man lekket ut til franske journalister. Foto: Pierre Momboisse, Journal La Montagne.
OVERVÅKET: Frankrikes innenlandske sikkerhetstjeneste, Direction Centrale du Renseignement Intérieur (DCRI), har i lang tid hatt paret under overvåking, fordi man «regner ham som farlig», har man lekket ut til franske journalister. Foto: Pierre Momboisse, Journal La Montagne. Vis mer

Innenriksminister Manuel Valls sier at Vikernes er «tilbøyelig til å planlegge en større terroristisk handling». Politiet mistenker ham for å ha planlagt «en massakre», ifølge France 3 Limousin.

- Denne personen, som står den nynazistiske bevegelsen nær, utgjør dermed en potensiell trussel mot samfunnet, noe han har vist gjennom sine uttalelser på internett, går det fram av en uttalelse fra departementet.

Seinere i ettermiddag innrømmet statsråd Valls at i øyeblikket har myndighetene ikke funnet «verken et mål eller et klart prosjekt». Han forsvarer arrestasjonen med at når det gjelder terrorisme er det nødvendig «å handle før og ikke etterpå».

Beslagla fem våpen Kona er medlem av et skytterlag og har lovlig kjøpt fire skytevåpen, melder radiostasjonen RTL.

Da hun i begynnelsen av måneden kjøpte disse våpnene fant sikkerhetstjenesten grunn til å anmode om foreløpig etterforskning fra påtalemakta for saker om terrorisme i Paris. Politiet beslagla i alt fem skytevåpen på gården, fire karabiner 22 og et gevær.

Vikernes og kona ble begge arrestert og skal føres til Paris for avhør. De kan settes i varetekt i opptil 96 timer, ettersom dette dreier seg om en siktelse for terrorisme.

Kjenner til bakgrunnen Vikernes har i Frankrike har tatt navnet Louis Cachet, og gjort konas etternavn til sitt. De ble gift i 2008. De flyttet til Frankrike i 2010, og har vært under overvåking i flere år, ifølge avisa Le Monde.

 SKREV BREV:  Varg Vikernes har postet dette brevet til franskmennene på sin hjemmeside. Foto: Ingun Mæhlum / Dagbladet
SKREV BREV: Varg Vikernes har postet dette brevet til franskmennene på sin hjemmeside. Foto: Ingun Mæhlum / Dagbladet Vis mer

Men både sikkerhetstjenesten og påtalemakta kjenner tydeligvis til hele hans bakgrunn, som de har latt franske journalister få del i, og han omtales alle steder som «Varg» Vikernes og knyttes til Anders Behring Breivik.

Arrestasjonen kom som en voldsom overraskelse blant folk i landsbyen Salon-la-Tour, hvor man åpenbart ikke visste hvem man hadde fått som innbygger, melder avisa La Montagne.

 SKIFTET NAVN:  Vikernes har i Frankrike har tatt navnet Louis Cachet. Men både sikkerhetstjenesten og påtalemakta kjenner tydeligvis til hele hans bakgrunn, som de har latt franske journalister få del i, og han omtales alle steder som «Varg» Vikernes og knyttes til Anders Behring Breivik. Foto: LINDA NÆSFELDT/DAGBLADET.
SKIFTET NAVN: Vikernes har i Frankrike har tatt navnet Louis Cachet. Men både sikkerhetstjenesten og påtalemakta kjenner tydeligvis til hele hans bakgrunn, som de har latt franske journalister få del i, og han omtales alle steder som «Varg» Vikernes og knyttes til Anders Behring Breivik. Foto: LINDA NÆSFELDT/DAGBLADET. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media