Overvåking av Arktis videreføres

Regjeringen fikk sterk kritikk for å kutte Norges bidrag til miljøovervåkingsprogrammet Copernicus. Nå er det inne igjen i budsjettforslaget.

Svalbard, 11.08.03:  Miljøtoppmøte på Svalbard.  Ti av verdens miljøvernministre fikk en utrolig opplevelse.   Miljøvernminister Børge Brende tok med seg ministrene  ombord i forskningskipet Lance for å løse miljøproblemer i et miljø som selv er truet.
Isbjørnen i Arktis rammes hardt av klimaendringene.  
FOTO: Aleksander Nordahl, Dagbladet
Svalbard, 11.08.03: Miljøtoppmøte på Svalbard. Ti av verdens miljøvernministre fikk en utrolig opplevelse. Miljøvernminister Børge Brende tok med seg ministrene ombord i forskningskipet Lance for å løse miljøproblemer i et miljø som selv er truet. Isbjørnen i Arktis rammes hardt av klimaendringene. FOTO: Aleksander Nordahl, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Regjeringen fikk krass kritikk fra forskningsmiljøer og miljøbevegelsen da den foreslo å kutte ut Norges bidrag til det europeiske jordobservasjonsprogrammet Copernicus i foreslaget til statsbudsjett. Sentralt i forskningsprogrammet står satellitter og miljøovervåking.

Overvåkingsarbeidet gir allerede Norge viktig informasjon om arktiske områder. Dagbladet kjenner til at reaksjonene på kuttet av Copernicus i budsjettet var sterke, også internt i Høyre.

- Jeg synes egentlig det er litt flaut, uttalte sjefen for Norsk Romsenter, Bo N. Andersen til NRK.

Får støtte I det nye budsjettforslaget fra samarbeidspartiene fullfinansieres nå Norges bidrag med 167 millioner kroner. Da forplikter også Norge seg til å bidra med sin andel de neste sju årene.

- Det er vi veldig fornøyd med og det er i tråd med de rådene vi har gitt regjeringen. Vi er glade for at forhandlingene har fått det inn i budsjettet. Det bidrar til å gi norsk industri like konkurransevilkår om kontrakter innen romfart, direktør i Norsk Romsenter, Bo N. Andersen til Dagbladet.

Det er store muligheter for norsk industri til å få kontrakter til prosjektet.

Miljø Miljø og sikkerhetspolitikk står sentralt for Norges i prosjektet.

- Copernicus sikrer at Norge har best mulig overvåking av alle havområder i nord de neste sju årene. Det gir også sanntidsmålinger av skipstrafikk, oljesøl og is, sier Andersen.

Både LO og NHO er sterke tilhengere av at Norge deltar i forskningsprogrammet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer