Overvåking og Stasi-metoder

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Nok en gang er vi blitt minnet om de nedrige metoder venstreradikale ble utsatt for under den kalde krigen i Norge. Overvåkingspolitiet drev ikke bare ulovlig overvåking av legal politisk virksomhet. De arkiverte også sladder og subjektive oppfatninger helt uten relevans for målet om å trygge rikets sikkerhet. Dagbladet har tidligere referert mange eksempler på krenkende og meningsløse påstander som er nedtegnet om lovlydige borgere som har ønsket å vise hvor grove overtramp de har vært utsatt for. Nå har Dagsavisen intervjuet en av de overvåkede som har skrevet boka «Mappene» på bakgrunn av grumset han har funnet i egen og andres mapper.

Det er nå over ti år siden Lund-kommisjonen la fram sin grundige dokumentasjon på ulovlig overvåking i etterkrigstidas Norge. Rapporten foranlediget en tidsbegrenset innsynslov som ga folk anledning til å se «mappa si», i den grad de hadde noen. For mange ble innsynet en besk opplevelse. Heldigvis sto mange av de mest profilerte fram og ga smakebiter av sine mapper til pressen før innsynslovens tidsfrist gikk ut. Det førte til at svært mange flere enn man først hadde regnet med ba om innsyn før fristen som gikk ut 31. desember 2002. Også barn av avdøde venstreradikalere har fått innsyn. Når disse istedenfor å finne konkret dokumentasjon på foreldrenes politiske engasjement finner detaljerte beskrivelser om utroskap, føyer dette skam til skade.

Det foruroligende nå, ti år etter Lund-kommisjonens oppvask, er at vi må ta for gitt at langt flere blir overvåket i dag, på langt tynnere grunnlag. Man trenger ikke lenger regimetro teknikere i et statseid televerk for å iverksette avlytting. Politiet har fått utvidede hjemler med begrunnelse i kampen mot terror. EU forlanger at nøkkeldata fra enhver telefonsamtale skal lagres i årevis. Gjennomsnittsborgeren blir overvåket på gater og streder og legger daglig igjen elektroniske spor som i urette hender kan brukes til å sverte eller mistenke uskyldige mennesker. Vi ville uvesenet til liv, men det er bare blitt verre. Derfor er det godt å bli minnet om vår forargelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer