TVILER PÅ DOMFELLELSE: Jusprofessor Hans Petter Graver tror ikke nødvendigvis de norske ekspolitifolkene har gjort seg skyldig i noe ulovlig. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix
TVILER PÅ DOMFELLELSE: Jusprofessor Hans Petter Graver tror ikke nødvendigvis de norske ekspolitifolkene har gjort seg skyldig i noe ulovlig. Foto: Cornelius Poppe/ScanpixVis mer

- Overvåkingen neppe brudd på norsk lov

Jusprofessor Hans Petter Graver mener de tidligere politifolkene neppe kan bli straffet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jusprofessor Hans Petter Graver mener de tidligere politifolkene som har drevet overvåking for USA, neppe kan bli straffet.

Hans Petter Graver, som er tilknyttet Institutt for privatrett ved Universitetet i Oslo, mener at å overvåke norske borgere på oppdrag for en ambassade ikke er brudd på norsk lov.

- I utgangspunktet er det ikke forbudt for privatpersoner å filme demonstranter og spane på folk, sier Graver til NRK. Han sier det må være greit å ta bilder av demonstranter og følge med på hvem som er i nærheten av en ambassade.

- Det kan jo private detektiver og spanere gjøre. Det er ikke forbudt å drive den slags type virksomhet for norske borgere, sier Graver.

Han mener det er for tidlig å vurdere om norsk lov bør strammes inn.

- Jeg synes det er viktig å ha hodet kaldt og heller vurdere det når dette er kommet litt mer på avstand.

(NTB)