Overvåkingen virket ikke - hoppet over gjerdet

Fengselet visste om feilen i alarmsystemet da drapsdømt fange rømte fra Ila.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På fredag ettermiddag oppdaget de ansatte ved Ila landsfengsel en feil i alarmsystemet som skal varsle når noen prøver å ta seg ut av fengselet. Men feilen ble ikke utbedret. I stedet valgte man å utsette reparasjonen til mandag formiddag.

Ila landsfengsel har mange av landets farligste kriminelle blant soningsfangene, og rundt halvparten av de 110 innsatte sitter i forvaring. Søndag kveld klarte en ustabil volds- og drapsdømt mann å rømme fra forvaring i fengselet fordi alarmen ikke virket som den skulle.

Dobbel rutinesvikt

- Vi vet ikke ennå sikkert hva som har skjedd, men vi har teorier. Vi antar at en dør sto åpen i noen få minutter. Mannen har kommet seg til et sted med vindu. Derfra har han klatret over et hus, over fengselsgjerdet og ut, sier direktør Knut Bjarkeid ved Ila landsfengsel til Dagbladet.no.

- Hvordan kunne dette skje?

- Rutinene har sviktet i forbindelse med den åpne døren og følgingen av fanger. I tillegg har noe av den tekniske overvåkingen sviktet. Overvåkingen har vært ute av drift i to dager. Feilen ble oppdaget fredag ettermiddag, sier Bjarkeid.

Han understreker at størstedelen av systemet har fungert som det skal.

- Systemet har vært i drift, men fungerte ikke på et spesielt sted. Dette burde vært utbedret med én gang, sier fengselsdirektøren.

Overvåkingen virket ikke - hoppet over gjerdet

Selv ble han ikke orientert om feilen i overvåkingen da den ble oppdaget på fredag. Nå gjennomgås alle rutiner på nytt.

- Vi må lære av sviktene så dette ikke skjer igjen. Det er viktigere å lære av ting enn å straffe, sier Bjarkeid.

Fortalte selv hvor han var

Den rømte fangen er vurdert som ustabil. Mannen ble i fjor sommer dømt for voldtekt og drap i en rettsinstans på Vestlandet. Han soner en forvaringsstraff på mellom seks og tolv år.

Sent i natt ble den drapsdømte mannen i 20-årene arrestert på Majorstua i Oslo. Da hadde politiet søkt etter ham siden rømningen ble oppdaget rundt kvart på ni i går kveld.

Mannen ringte selv til politiet og ba om å bli hentet på 7-eleven i det svært travle Majorstuekrysset midt i Oslo.

Mannen satt på en avdeling som ikke har høyeste grad av sikkerhet. Foreløpig har han ikke villet avsløre detaljer fra flukten.

- Vi tror ikke at dette var langtidsplanlagt. Vi har vurdert mannen som ustabil. Jeg ble overrasket over at han hadde rømt, sier Bjarkeid.

Han understreker at rømningen ikke kunne ha skjedd hvis ikke to ting hadde sviktet samtidig.

- Dette er utrolig kjedelig. Sist vi opplevde rømming, var i 2001. Da ble vedkommende tatt utenfor gjerdet av våre egne folk, sier direktøren.

Mannen får psykiatrisk hjelp i fengselet. Det er foreløpig ukjent hva han har gjort i de nesten fem timene han var på frifot.

- Det står ingenting i rapportene om hva han har gjort. I løpet av dagen vil vi ta kontakt med Ila for å avhøre mannen, sier politioverbetjent Olav Brubakk ved Asker og Bærum politidistrikt.

HØY SIKKERHET:</B> Likevel førte to rutinesvikt på én gang til at fange klarte å rømme.