47 DREPTE I LUFTANGREP: Lørdag melder menneskerettighetsovervåkningsgruppen SOHR at 31 sivile er drept under et russisk eller syrisk luftangrep øst i Syria. Samtidig, i nord mot grensa til Irak, er 900 kurdere kidnappet av IS de siste tre ukene.   Bildet er tatt i Aleppo 23. juni. Foto: Ibrahim Eby Leys/Anadolu Agency
47 DREPTE I LUFTANGREP: Lørdag melder menneskerettighetsovervåkningsgruppen SOHR at 31 sivile er drept under et russisk eller syrisk luftangrep øst i Syria. Samtidig, i nord mot grensa til Irak, er 900 kurdere kidnappet av IS de siste tre ukene. Bildet er tatt i Aleppo 23. juni. Foto: Ibrahim Eby Leys/Anadolu AgencyVis mer

Overvåkingsgruppe: 31 sivile drept i russiske luftangrep i Syria

- Mange barn blant de drepte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Luftangrepet, utført av syriske eller russiske krigsfly, drepte på lørdag 47 mennesker i byen Al-Quriyah i Syria. Blant de 47 drepte var 31 sivile, opplyser eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), som henter opplysningene sine fra informanter og aktivister inne i det krigsherjede landet.

Den angrepne byen er styrt av den Islamske Stat (IS) og ligger i den oljerike Deir Ezzor-provinsen.

- 31 av de døde er identifisert som sivile. Om de resterende 16 drepte er IS-krigere eller sivile vet vi enda ikke, sier Rami Abdel Rahman i SOHR til nyhetsbyrået AFP.

Mange barn blant de drepte

BY I RUINER: Ødelagte bygninger i Aleppo etter russiske luftangrep 14. juni. Foto: Ibrahim Ebu Leys / Anadolu Agency
BY I RUINER: Ødelagte bygninger i Aleppo etter russiske luftangrep 14. juni. Foto: Ibrahim Ebu Leys / Anadolu Agency Vis mer

Mer enn 280 000 mennesker er drept siden konflikten i Syria brøt ut i mars 2011. Russiske krigsfly har gjennomført luftangrep i Syria siden september 2015.

- Luftangrepet var trolig rettet mot moskeen i Al-Quriyah. Blant de drepte er det også mange barn, sier Omar Abu Leila til nyhetsbyrået AP. Aktivisten sa også at luftangrepene ble utført av russiske krigsfly.

Russland selv nekter for å rettet våpen mot sivile.

Sender norske soldater til Syria

Onsdag denne uka gav Stortinget grønt lys for norsk nærvær i Syria. Behandlingen skal ha skjedd i et lukket hastemøte i Stortingets utvidede forsvars- og utenrikskomité.

I starten av mai ble det kjent at Norge skal gi et militært bidrag på rundt 60 personer til kampen mot IS. Når har også styrkene fått grønt lys til å gå inn i Syria på bakgrunn av at de lokale styrkene har hatt større framgang en forventet.

900 bortførte kurdere

Samtidig, i den nordlige provinsen av Aleppo, har hundrevis av kurdere flyktet etter at Syrian Democratic Forces, en amerikansk-støttet kurdisk milits, brøt ut i kamper mot en IS-gruppe. Kampene tar plass i store deler av byen Manbij.

- Sivile trosser nå døde for å forlate områdene, sier en anonym IS-kilde til AP.

Den store kurdiske utvandringen startet etter at rundt 900 kurdere er blitt kidnappet av IS de siste tre ukene. De bortførte blir tvunget til å kjempe for terrorgruppen, og bare siden fredag er det meldt om nye 120 kurdere er bortført.