Overvåkingspolitiet registrerte barn

I sin jakt på kommunister gikk Politiets overvåkingstjeneste (POT) ikke av veien for å registrere barn. Ifølge Stavanger Aftenblad ble hele familier som deltok på AKP-leire registrert av politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går sto historiker Torgrim Titlestad fram i Stavanger Aftenblad. Han ble første gang registret i POTs arkiver som niåring. Årsaken var at hans far, som var med i kretsen rundt den ekskluderte kommunistlederen Peder Furubotn, sto på politiets såkalte A-liste. Det betydde at han i en krisesituasjon kunne interneres, stilles for standrett og skytes.

Nå viser det seg at Titlestad ikke var det eneste barnet i POTs arkiver. Historikeren Knut Einar Eriksen, som sammen med Trond Bergh har skrevet overvåkingens historie i Norge, fant selv en 11-åring i sin saumfaring av POT-arkivene, og Lund-kommisjonen skal ha funnet en 12-åring.

- Vi kjenner dessuten til at overvåklingspolitiet registrerte svært unge ned mot den kriminelle lavalder i forbindelse med ml-bevegelsen. Også unge som reiste på sommerleir til Øst-Europa ble registrert, sier Eriksen til Aftenbladet.

Barn som ble registrert kunne senere få problemer med å få sikkerhetsklarering. Torgrim Titlestad, som altså ble registrert som niåring, sier til Dagbladet i dag at han har fått en sterk psykisk reaksjon av å få vite dette så lang tid etterpå.