Overvåkingssaken blir ikke et tema hos Obama

Obama ønsket møte om økonomi, energi og miljø.

FACEBOOK: Bildedelingen på Facebook av Jens Stoltenberg gikk varmt på kaia hos Fiskerstrand verft i går. Men når statsministeren møter den amerikanske presidenten Barack Obama 4.september, blir ikke overvåkingen av blant annet det populære nettstedet et tema . Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG/Dagbladet
FACEBOOK: Bildedelingen på Facebook av Jens Stoltenberg gikk varmt på kaia hos Fiskerstrand verft i går. Men når statsministeren møter den amerikanske presidenten Barack Obama 4.september, blir ikke overvåkingen av blant annet det populære nettstedet et tema . Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): Når statsminister Jens Stoltenberg møter USA`s president Barack Obama 4.september blir det uten at den pinlige overvåkingsskandalen blir et tema.

Det var 7.juni i år den britiske avisa The Guardian og amerikanske Washington Post publiserte en powerpoint-presentasjon de hadde fått tilgang til.
Presentasjonen viser at amerikanske myndigheter har hatt direkte tilgang til serverne til ni av de største nettaktørene i verden.

Selskaper som Microsoft, Skype, Facebook og Yahoo er blant de involverte, hvor blant annet FBI får tilgang til filer med tekst, bilder og lyd. Også fra norske brukere.

Varm potet
Saken er en varm potet, men når Jens Stoltenberg møter Barack Obama i Stockholm så ser han ikke behovet for å ta opp saken med presidenten.

- Du ønsker ikke å ta opp overvåkingsskandalen med ham?

- Det er ikke satt opp som tema nei.

- Er det ikke en gyllen anledning til å få en forsikring fra den amerikanske presidenten om at norske borgere ikke skal overvåkes av USA?

- Dette er problemstillinger som vi er i dialog med amerikanske myndigheter om allerede.

- Du setter av en viktig dag i valgkampinnspurten. Hvem er det som har tatt initiativet til møtet?

- Det er Barack Obama som har ønsket et møte med alle de nordiske statsministrene. Jeg har møtt ham ved flere anledninger og gleder meg til å diskutere viktige saker med ham igjen. Og det er et viktig møte der temaer som økonomi, energi og miljø står på dagsorden, sier statsministeren til Dagbladet.

Viktig for Norge
- Dette er temaer som er viktig for Norge, for vi ser nå blant annet at arbeidsledigheten biter seg fast i Europa, sier Stoltenberg, som i går var på snarvisitt hos to industriaktører i Møre og Romsdal.

Statsminister Jens Stoltenberg brukte snaue tre timer i Møre og Romsdal i går.

Den knallblåe himmelen som møtte ham på Nordvestlandet harmonerer til det politiske klimaet som regjerer i landsdelen.

Tre timer i blått hav
Timene blir de eneste Stoltenberg kommer til å bruke i denne delen av landet i valgkampen.

- Du besøker et "blått hav" i tre timer. Holder det?

- Jeg har jo ikke bare vært her på Fiskerstrand, men også vært inne hos Hydro i Sunndalsøra.
Vi får gjort mye på korte besøk, møtt mange mennesker og fått lyttet til hva industrien har å si, forteller Stoltenberg, som mener han får lagt igjen litt om egen politikk ved slike raske besøk.

- Jeg får jo også fortalt hva vi gjør for industrien, for denne regjeringen har virkelig stilt opp for industrien og får skryt for det blant industrilederne jeg møter.
Her på Fiskerstrand verft er halve arbeidsstokken utlendinger, noe som er et tegn på at de har mye å gjøre.

Ikke upåvirket av krisen
- Hva sier industrilederne til deg?

- At det er viktig å passe på renter og kronekurs, ellers går industrien rett ned, slik vi har sett tidligere.

- Men det er ikke alle det går like godt for heller. Møbelprodusenten Ekornes har vært nødt til å redusere til fire dagers drift?

- Jo, vi er ikke upåvirket av den krisen som er ute i verden. men vi har lykkes med å holde Europas laveste ledighet, og rekord med antall sysselsate i Noge.
Selv om noen må nedbemanne kommer andre opp, så samlet er det økning, sier Stoltenberg til Dagbladet.