Overvåkingsvarsleren prøvde å bli elitesoldat før han fikk jobb hos CIA

Nå prøver han desperat å flykte fra regimet han jobbet for tidligere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Edward Snowden er 29-åringen som har stått fram som varsler og kilde til The Guardian og Washington Posts oppsiktsvekkende avsløringer om Barack Obamas massive overvåkingsregime. Nå sitter han i Hong Kong og prøver desperat å finne et sikkert sted å være.

Snowdens fortid har vært noe uklar, og internasjonale medier forsøker nå å få bekreftet opplysninger Snowden har kommet med selv.

Han har jobbet hos CIA, og jobbet nå hos selskapet Booz Allen Hamilton - en sikkerhetsklarert «underleverandør» for NSA på Hawaii.

The Guardian får nå bekreftet at han i 2004 forsøkte å bli elitesoldat og tjenestegjøre for regimet han nå har lagt for hat.

Droppet ut US Army opplyser til avisa at Snowden 7. mai 2004 meldte seg på rekruttskolen til hærens spesialstyrker gjennom det såkalte 18X-programmet.

Snowden avbrøt imidlertid kurset i september samme år.

The Guardian ba opprinnelig om innsyn i hele Snowdens militære historie, som oppsummeres i en såkalt DD-214-erklæring, men den ønsket ikke US Army å offentliggjøre.

Talsperson George Wright ønsker heller ikke å gå i detalj på hvorfor Snowdens elitesoldatutdannelse ble brått avbrutt.
18X-utdannelsen er svært krevende, og stiller tøffe krav til rekruttene både fysisk og psykisk.

LUKSUSHOTELL: Her på The Mira Hotel i Hong Kong har Snowden oppholdt seg - men Hong Kong er ikke noe blivende sted for varsleren. Foto: Reuters / NTB scanpix
LUKSUSHOTELL: Her på The Mira Hotel i Hong Kong har Snowden oppholdt seg - men Hong Kong er ikke noe blivende sted for varsleren. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Snowden hevder selv, også overfor The Guardian, at militærkarriera fikk en brå slutt da han brakk begge beina under trening.

Har det travelt 29-åringen har uttrykt frykt for å bli utlevert til USA eller å bli tatt til fange av tidligere etterretningskolleger. Eksperter har uttalt at Snowden risikerer livstid i fengsel om han blir stilt for retten i USA.

Snowden kan fort ha det svært travelt.

USAs justisdepartement bekrefter at lekkasjene nå etterforskes som en kriminalsak. USAs etterretningssjef James Clapper understreker at saken er alvorlig. Republikaneren Peter King, som leder komiteen for hjemlandets sikkerhet i Representantenes Hus, krever allerede utlevering:

- Hvis Edward Snowden lekket denne informasjonen, slik han hevder, må den amerikanske regjeringen snarest mulig få ham utlevert, tiltalt og stilt for retten, sier King i en uttalelse.

Til Island? Hong Kong har en utleveringsavtale med USA - og det er spekulert i hvorvidt Kinas ledere kan ønske å inngå en vennligsinnet avtale med USA og sende ham tilbake. Kina er heller ikke nevneverdig opptatt av ytringsfrihet.

Snowden har sagt at han vurderer å søke asyl på Island - et land som tidligere har gitt Wikileaks - som er i en lignende situasjon - en hel del hjelp. Wikileaks-talsperson Kristinn Hrafnsson sier hans organisasjon gjerne vil hjelpe.

- Om han søker asyl på Island bør det innvilges. Jeg og andre som er knyttet til Wikileaks er villige til å hjelpe til på alle tenkelige vis, sier han til Sveriges Radio.

Vanskelig Signalene fra Island er imidlertid kjølige, ifølge NTB: Birgitta Jonsdottir, som representerer det islandske Piratpartiet på Alltinget, har bedt om at amerikaneren får asyl.

Islands ambassadør til Kina, Kristin Arnadottir, har imidlertid gjort det klart at Snowden må oppholde seg på Island for å kunne søke om asyl.

ETTERFORSKER: USAs justisdepartement bekrefter at lekkasjene nå etterforskes som en kriminalsak. USAs etterretningssjef James Clapper understreker at saken er alvorlig. Foto: AP / NTB scanpix
ETTERFORSKER: USAs justisdepartement bekrefter at lekkasjene nå etterforskes som en kriminalsak. USAs etterretningssjef James Clapper understreker at saken er alvorlig. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

- I henhold til islandsk lov kan man bare innvilges asyl hvis man befinner seg på Island, sier Arnadottir.

Og det vil være svært risikabelt for Snowden å sette seg på et fly nå.

KAN BISTÅ: - Jeg og andre som er knyttet til Wikileaks er villige til å hjelpe til på alle tenkelige vis, sier Wikileaks-talsperson Kristinn Hrafnsson. Foto: AFP / NTB scanpix
KAN BISTÅ: - Jeg og andre som er knyttet til Wikileaks er villige til å hjelpe til på alle tenkelige vis, sier Wikileaks-talsperson Kristinn Hrafnsson. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer