Jeffrey Epstein

Overvåkingsvideo forsvunnet

Videoen skal vise hva som skjedde på cella da Jeffrey Epstein ble funnet nesten bevisstløs på cella i juli. Myndighetene aner ikke hvor den har tatt veien.

DØD: Jeffrey Epstein ble funnet død på sin egen fengselscelle i New York i august. Siden da har nettverket hans blitt dratt opp i media, og politiet jobber for fullt med å finne ut hvem som visste hva. Foto: Politiet
DØD: Jeffrey Epstein ble funnet død på sin egen fengselscelle i New York i august. Siden da har nettverket hans blitt dratt opp i media, og politiet jobber for fullt med å finne ut hvem som visste hva. Foto: Politiet Vis mer
Publisert

Det var i midten av august at den overgrepsanklagede milliardæren Jeffrey Epstein (66) ble funnet død på sin egen celle i New York.

Epstein var siktet for menneskehandel og seksuell utnyttelse av mindreårige, og ble pågrepet i New York i begynnelsen av juli. Han avviste selv anklagene.

Rettsmedisinernes konklusjon har hele tida vært at han tok sitt eget liv, men bare timer etter at han ble funnet, florerte konspirasjonene i sosiale medier. Stemmer det, eller ble han drept?

Borgermester i New York, Bill de Blasio, sa ifølge BBC at det virket «altfor beleilig» at Epstein ikke lenger kunne ta med seg andre i dragsuget.

- Det mange av oss vil vite er; hva visste han? Hvor mange andre millionærer og milliardærer var med på disse ulovlige aktivitetene han var involvert i, spurte han.

Overvåkingsvideo forsvunnet

Nå kan spekulasjonene få nytt liv. Det viser seg nemlig at flere overvåkingsvideoer fra et kamera plassert foran fengselscella, er forsvunnet.

Det kom fram under et rettsmøte i New York onsdag kveld. Mannen Epstein delte celle med har forsøkt å få tilgang til opptakene siden slutten av juli, noen dager etter at finansmannen skal ha forsøkt å ta sitt eget liv på cella.

Ifølge New York Post ønsket mannen å bevise at han kom til Epsteins unnsetning og varslet vaktene under selvmordsforsøket.

Dersom han skulle bli anklaget for å ha hjulpet cellekameraten med å forsøke å ta livet sitt, risikerer han en dødsdom. Derfor er overvåkingsvideoen helt sentral.

- Vi ble fortalt at de ikke har beholdt den. Hvis den er ødelagt er det bekymringsfullt. Vi venter på en forklaring før vi avgjør hva vi skal gjøre videre, sier en av mannens advokater, Bruce Barket, til CNBC.

Domstolen har bedt påtalemyndigheten om å undersøke hva som har skjedd med opptakene. Nærmere omstendigheter rundt selve dødsfallet etterforskes også fortsatt.

Ønsket noen ham tatt av dage?

Konspirasjonene og teoriene rundt Epsteins bortgang dreier seg i hovedsak om hvorvidt mektige mennesker kan ha ønsket ham tatt av dage.

Både #ClintonBodyCount og #TrumpBodyCount trendet på Twitter etter at dødsfallet ble kjent. En rekke meningsmotstandere fremmet teorier om at en av dem kunne være involvert i dødsfallet.

Førstnevnte refererer til en grundig tilbakevist konspirasjonsteori fra 90-tallet, som gikk ut på at Bill og Hillary Clinton i all hemmelighet fikk sine «fiender» drept.

- Clinton vet ingenting om de grusomme forbrytelsene Jeffrey Epstein erkjente skyld for i Florida for noen år siden, eller dem han nylig ble siktet for i New York, skrev Clintons talsperson, Angel Ureña, i en uttalelse på Twitter.

President Donald Trump har tatt sterkt avstand fra milliardæren etter at pågripelsen ble kjent, men siden har det dukket opp en video fra 1992 som viser de to i vennlig samtale på fest.

Noen dager etter dødsfallet publiserte New York Times en artikkel der en av deres journalister skildret et intervju han gjorde med Epstein ett år tidligere. Han skal da ha fortalt journalisten at han hadde detaljert kunnskap om andre kjendisers «seksuelle tilbøyeligheter» og narkotikavaner.

Britiske prins Andrew har de siste månedene vært under hardt press for vennskapet. En av kvinnene som har vitnet mot Epstein, Virginia Giuffre (35), hevder at hun ble tvunget av Epstein til å ha samleie med den britiske prinsen da hun var 17 år gammel.

Prinsen og kongehuset har hele veien avvist anklagene. For noen uker siden ble det bekreftet at prinsen forberedte seg på å forlate sitt private kontor på Buckingham Palace.

Fengselsvakter siktet

De første rapportene sa at Epstein ble nøye overvåket i etterkant av hendelsen i juli. Han ble satt på såkalt «suicide watch».

- Hvem holdt et øye med han? Hva viser kameraet, spurte Trumps advokat, Rudy Giuliani, på Twitter kort tid etter dødsfallet. Han mente det var utenkelig at Epstein kan ha tatt sitt eget liv under disse forholdene.

I november ble de to vaktene som var ansvarlige for å overvåke Epsteins celle siktet i saken.

I stedet for å sjekke den hver halvtime, slik de etter forskriftene skulle, skal de ha sovet i flere timer og forfalsket rapporter for å dekke over hva de hadde gjort, ifølge flere kilder med kunnskap om saken som New York Times har snakket med.

Epstein delte ikke celle med mannen som har etterspurt opptakene da han ble funnet død. Ifølge myndighetene viser overvåkingsbildene at ingen kom eller gikk etter at han selv entret cella kvelden 9. august, skriver CNBC.

Flere dommere har i høst satt spørsmålstegn ved hvordan en så høyprofilert innsatt kunne dø i varetekt, og etterlyst reformer i det amerikanske fengselssystemet i lys av hendelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer