Overvåkningsluftskip har slitt seg løs. Driver fritt over USA

Jagerfly er på vingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et kontroversielt luftskip, satt opp for å overvåke blant annet skipstrafikk, flytrafikk og potensielle rakettangrep har slitt seg løs fra fortnøyningene og flyr nå rundt på Østkysten av USA.

USAs luftfartsovervåkningsorgan NORAD bekrefter hendelsen overfor Baltimore Sun, i området der luftskipet er stasjonert. Luftskipet slet seg løs rundt 17.30 norsk tid i ettermiddag, luftskipet var oppe i nesten 5 000 meters høyde.

Ifølge BNO News driver nå luftskipet svært lavt over byen Bloomsburd i Pennsylvania, der det skal ha dratt med seg flere strømkabler, noe som fører til strømbrudd. CNN skriver like før 21.00 at luftskipet har ført til strømbrudd for mer enn 20 000 mennesker i Bloomsburg-området.

Omkring en halvtime etterpå kom bildene av at lufskipet har krasjlandet i skogen. Slik det ser ut, gikk skipet i oppløsning da det krasjet

Luftskipet drev først nordvestover fra Maryland og inn i delstaten Pennsylvania. Ifølge NORAD har de to F-16-fly på vingene for å overvåke luftskipet.

Det 74 meter lange luftskipet er fylt med helium, og luftfartsmyndigheter og forsvaret forsøker nå blant annet å sikre flytrafikken. Til sammenlikning er verdens største passasjerfly Airbus A380 73 meter langt.

Ifølge LA Times har det kontroversielle overvåkningsprogrammet med lufskipene kostet hele drøye 22 milliarder kroner.

Dagbladet oppdaterer saken