INGEN ENIGHET:  Senatet klarte ikke å bli enige om en fornyelse av loven som gjør det mulig for NSA å innsamle telefondata. Foto: Drew Angerer/Getty Images/AFP
INGEN ENIGHET: Senatet klarte ikke å bli enige om en fornyelse av loven som gjør det mulig for NSA å innsamle telefondata. Foto: Drew Angerer/Getty Images/AFPVis mer

Overvåkningsstopp i USA på lånt tid, sier forsker

Det amerikanske senatet klarte ikke å bli enige om telefonovervåkning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sommeren 2013 ble det kjent at National Security Agency(NSA) samlet inn mobildata fra amerikanske brukere i stor skala.

Nyheten kom som følge av Edward Snowdens lekkasjer og etter en lengre debatt bestemte de folkevalgte seg for å la praksisen fortsette.

I natt gikk overvåkningsmulighetene ut på dato.

Blokkert av liberalist Det som følge av at den republikanske representanten Rand Paul blokkerte for en fornyelse av loven kjent som «the Patriot Act» - nå under navnet "Freedom Act" -  først vedtatt etter terrorangrepene den 11. september 2001.

- Dette er det vi har kjempet en revolusjon for. Skal vi virkelig gi opp vår frihet så lett, spurte Paul forsamlingen under nattens møte, i følge BBC.

Fra det hvite hus sin side skal det manglende vedtaket ha blitt beskrevet som en uansvarlig glipp begått av de folkevalgte.

Blokkeringen betyr at myndighetene har mistet retten til å samle inn mobildata, overvåke potensielle terrorister og andre som er mistenkt for kriminell virksomhet.

De vil fortsatt kunne hente inn informasjon fra utenlandske etteretningsorganisasjoner.

- Liten betydning USA-ekspert og seniorrådgiver for transatlantiske studier, Svein Melby, har liten tro på at utdragningen tyder på et skifte i amerikansk sikkerhetspolitikk.

- Kongressen har godkjent en løsning der mobildatainnsamlingen gjøres av mobilselskapene selv, og ikke samles sentralt av myndighetene, sier Melby.

Vedtaket vil, dersom det faktisk vedtas, også innebære at etterforskere vil måtte få en rettskraftig avgjørelse før de henter ut spesifikke opplysninger.

Melby tror at senatet vil gå inn for den samme løsningen som kongressen i løpet av kort tid, og at senator Paul sin motstand mot lovforslaget dermed vil ha begrensede følger for de amerikanske myndighetenes muligheter til å drive med overvåkning.

Omstridt lov Nyheten om utsettelsen av lovfornyelsen kommer i kjølvannet av at registreringen av millioner av samtaler, som Snowden avslørte, ble kjent ulovlig.

Avgjørelsen falt i en ankedomstol på Manhattan den 7. mai. Dommen la vekt på at overvåkningen før avsløringen var ulovlig fordi den ikke var autorisert av den amerikanske kongressen.

Dommeren, Gerard Lynch, skrev den gang, ifølge Reuters, at en autorisering ville ha vært en «innskrenkning uten sidestykke av amerikanernes forventninger om privatliv».

 STOD PÅ SITT:  Presidentkandidat Rand Paul satte en midlertidig stopper for en fornyelse av overvåkningsbevilgningen til NSA. Her snakker Paul med mediene etter møtet. Foto: EPA/PETE MAROVICH
STOD PÅ SITT: Presidentkandidat Rand Paul satte en midlertidig stopper for en fornyelse av overvåkningsbevilgningen til NSA. Her snakker Paul med mediene etter møtet. Foto: EPA/PETE MAROVICH Vis mer