Overvekt kan skade hjernen

Amerikanere hevder de har funnet en link mellom fett og hjernefunksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) Mennesker med en «epleformet» kropp har ikke bare større sjanse for hjerteinfarkt, de kan også ha større sjanse for nedsatte hjernefunksjoner når de eldes, skriver The San Francisco Chronicle.

Det er forskere ved San Francisco Veterans Affairs Medical Center i USA som står bak nyheten, som ble publisert som en rapport i det siste tidsskriftet til American Medical Association.

- Nå vet vi at metabolisk syndrom ikke bare er farlig for hjertet. Det er også farlig for hjernen, sier Dr. Kristine Yaffe, professtor og ekspert i geriatrisk psykiatri.

Mange i faresonen

Metabolisk syndrom er et annet ord for omfangsrik midje, høyt blodtrykk og høyt kolesterol.

Syndromet finnes hos en av fire amerikanere og 40 prosent av alle amerikanere over 40.

Rapporten baserer seg på en studie der forskerne over en femårsperiode fulgte om lag 2.600 personer med en gjennomsnittalder på 74 år, bosatt på sykehjem i Pittsburgh og Memphis. Omtrent 26 prosent av de med metabolisk syndrom viste «markant kognitiv svekkelse» på standard nevrologiske tester, mot 21 prosent av de uten syndromet. Forskerne skilte ikke mellom de ulike typene av kognitive problemer, som kan komme fra både Alzheimers, slag og andre tilstander

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.