Overvekt kan skade hjernen

Amerikanere hevder de har funnet en link mellom fett og hjernefunksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) Mennesker med en «epleformet» kropp har ikke bare større sjanse for hjerteinfarkt, de kan også ha større sjanse for nedsatte hjernefunksjoner når de eldes, skriver The San Francisco Chronicle.

Det er forskere ved San Francisco Veterans Affairs Medical Center i USA som står bak nyheten, som ble publisert som en rapport i det siste tidsskriftet til American Medical Association.

- Nå vet vi at metabolisk syndrom ikke bare er farlig for hjertet. Det er også farlig for hjernen, sier Dr. Kristine Yaffe, professtor og ekspert i geriatrisk psykiatri.

Mange i faresonen

Metabolisk syndrom er et annet ord for omfangsrik midje, høyt blodtrykk og høyt kolesterol.

Syndromet finnes hos en av fire amerikanere og 40 prosent av alle amerikanere over 40.

Rapporten baserer seg på en studie der forskerne over en femårsperiode fulgte om lag 2.600 personer med en gjennomsnittalder på 74 år, bosatt på sykehjem i Pittsburgh og Memphis. Omtrent 26 prosent av de med metabolisk syndrom viste «markant kognitiv svekkelse» på standard nevrologiske tester, mot 21 prosent av de uten syndromet. Forskerne skilte ikke mellom de ulike typene av kognitive problemer, som kan komme fra både Alzheimers, slag og andre tilstander

Fett fører til infeksjoner

Yaffe sier til tidsskriftet at nøkkelproblemet ser ut til å være høye nivåer av betennelser som kan være resultat av metabolisk syndrom. Store mengder fett kan sette i sving visse hormoner og andre molekyler som tærer på kroppen.

- Det viser seg at fettceller ikke bare tar opp plass. De kan faktisk skape infeksjoner, sier Yaffe.

Cirka 30 prosent av de med metabolisk syndrom og som også hadde høye nivåer av infeksjonsmarkører i blodet viste tydelig kognitiv svekkelse gjennom femårsstudien. Men de som var «epleformede» uten å ha infeksjonsmarkører, viste ingen tegn til nedsatt hjernekraft.

Forskerne mener at nyheten er nok en grunn for å slanke det amerikanske folk. Mer ekstreme tiltak, som å ta anti-infeksjonsmedisin, gir trolig for mange bivirkninger til at det er alternativ for folk flest.

- Ideelt sett er den beste løsningen å gå ned i vekt og følge med på andre faktorer som følger med det å være «epleformet», sier Yaffe.

HJERNESKADELIG? Amerikanske forskere mener at overvekt på sikt kan føre til redusert hjernekapasitet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer