Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Overvekten blir den største krefttrusselen

Kvinner er mer enn dobbelt så utsatt som menn.

KVINNER MER UTSATT ENN MENN: 8,6 prosent av alle nye krefttilfeller i Europa i 2008 skyldes overvekt. Det er mer enn det dobbelte av tilfellet hos menn. Dette bildet er derimot fra Maryland i USA. Amerikansk helsevesen bruker dobbelt så mye penger på å behandle overvektige, enn de gjør på kreftutsatte.  Foto: AFP PHOTO / Tim Sloan
KVINNER MER UTSATT ENN MENN: 8,6 prosent av alle nye krefttilfeller i Europa i 2008 skyldes overvekt. Det er mer enn det dobbelte av tilfellet hos menn. Dette bildet er derimot fra Maryland i USA. Amerikansk helsevesen bruker dobbelt så mye penger på å behandle overvektige, enn de gjør på kreftutsatte. Foto: AFP PHOTO / Tim Sloan Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Overvekt kan bli den krefttrusselen innen de neste ti åra, sier kreftekspert Andrew Renehan ved universitetet i Manchester til nyhetsbyrået Associated Press.

Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at minst 300 millioner mennesker over hele verden har overvekt eller fedme, og antallet øker. Norge er ikke noe unntak, men det finnes ingen nasjonal oversikt over vekt og fedme.

I fjor fikk 123 050 mennesker i Europa påvist kreft relatert til fedme, en dobling fra 2002 - da fikk omkring 70.000 overvektige påvist kreft.

Kvinner dobbelt så utsatt
Blant menn er overvekt grunnen i 3,2 prosent av alle nye krefttilfeller. Tallene for kvinner er verst, 8,6 prosent av alle nye krefttilfeller hos kvinner skyldes overvekt. Det er mer enn en dobling.

Ifølge kreftekspert Renehan har overvekt skylden til 20 prosent av alle nye krefttilfeller i USA.

- Overvekt kan være en den største trusselen for å få kreft etter røyking, sier epidemiologist Lucy Boyd ved Kreftforskningssenteret i Storbritannia.

Hormonene får skylda
Forskerne vet ikke hvorfor overvektige er mer utsatt for å få kreft, men tror det kan være i sammenheng med hormonene. Når folk blir feite, produserer de mer hormoner som hjelper kreftsvulsten med å vokse.

Ikke alle eksperter er enig med Renehan.

- Det er usannsynlig at overvekt vil få samme effekt som røyking, sier professor Jan Coebergh ved kreftavdelingen ved Eramus-universitetet.

Han har gjort en lignende studie, som peker på at det vil gå fem tiår før tjukke folk fra Europa vil kunne se paralleller til kreftfare.

Gir opp å be folk slanke seg
Renehan mener det er på tide å sette i gang tiltak, og at man bør prøve å finne en biologisk mekanisme som hjelper folk å takle overvekt.

- Å be folk om å slanke seg fungerer åpenbart ikke, sier han.

- Med en mer alvorlig overvektepidemi som helsemyndighetene ikke klarer å ta seg av, er det nødvendig å se på alternative strategier, inkludert medisinering.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling