LUBBENT PROBLEM:  Nesten ett av tre barn i USA er overvektige eller lider av sykelig fedme. Den amerikanske legen David Ludwig mener løsningen kan være å ta fra foreldrene barna sine. Illustrasjonsfoto: John Moore / Getty Images / AFP
LUBBENT PROBLEM: Nesten ett av tre barn i USA er overvektige eller lider av sykelig fedme. Den amerikanske legen David Ludwig mener løsningen kan være å ta fra foreldrene barna sine. Illustrasjonsfoto: John Moore / Getty Images / AFPVis mer

Overvektig 8-åring tatt fra moren i USA

Fordi hun ga barnet på over 90 kilo usunn mat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I byen Cleveland i USA ble en åtte år gammel gutt tatt fra moren og plassert i et forsterhjem etter at rapporter konkluderte med at hun ikke gjorde nok for å hjelpe det overvektige barnet.

- De prøver å få det til å virke som om jeg ikke elsker barnet mitt, sier moren, som ikke vil stå fram med navn, til avisa Cleveland Plain Dealer

Den åtte år gamle gutten veier mer enn 90 kilo.

- Det er veldig vanskelig, men jeg prøver å skifte livsstil. De får det til å virke som om jeg ikke har viljen til å gjøre dette, sier hun videre.

De feite barnas land Antall overvektige barn i USA er tredoblet de siste 30 åra. Nesten ett av tre barn i USA er overvektige eller lider av sykelig fedme, og tallet øker. Blant barn med afro- og latinamerikansk bakgrunn er nesten 40 prosent overvektige.

Fortsetter trenden vil hvert tredje barn født i 2000 eller seinere få diabetes. Mange vil også få livsstilssykdommer som hjerteproblemer, høyt blodtrykk, kreft og astma.

Å ta fra foreldrene barna er blitt en heftig debatt i USA det siste året.

- Å ta fra foreldre overvektige barn burde vært riktig på grunn av helserisikoen og foreldrenes manglende evne til å prioritere problemet over tid, skriver legen David Ludwig i bladet «Journal of the American Medical Association».

Har pusteproblemer Fordi gutten hadde problemer med å puste tok moren ham med til sjukehuset i fjor. Barnet fikk diagnosen søvnapné som betyr pustepauser under søvn.

Etter dette fikk han oppfølging av sosialarbeidere samtidig som han ble med i programmet «Healthy Kids, Healthy Weight» på Rainbow Babies & Children`a Hospital.

VOKSENDE PROBLEM: Antall overvektige barn i USA er tredoblet de siste 30 åra. I Norge er én av ti overvektige, mens det på verdensbasis er fem prosent, eller 315 millioner overvektige personer. Illustrasjonsfoto: Raul Arboelda / AFP Photo
VOKSENDE PROBLEM: Antall overvektige barn i USA er tredoblet de siste 30 åra. I Norge er én av ti overvektige, mens det på verdensbasis er fem prosent, eller 315 millioner overvektige personer. Illustrasjonsfoto: Raul Arboelda / AFP Photo Vis mer

Neste måned vil et rettsak avgjøre om moren skal få tilbake retten til sitt eget barn. Gutten ble tatt fra henne i forrige måned.

Flere tilfeller Ved en annen anledning ble tre år gamle Anamarie Regino plassert i fosterhjem på grunn av overvekt. Hun ble gitt tilbake til foreldrene etter at hun ikke ble tynnere i sitt nye hjem.

I dag er hun tenåring.

- Det er ikke riktig å gjøre dette, man må være med familien sin, og ikke være omkranset av leger, sier hun.

Etter at legen ble konfrontert med Regions eksempel sa han følgende:

- Det er ingen garanti for et godt resultat, men å ikke gjøre noe er heller ikke løsningen.

Hurtigmat fikk sitt gjennombrudd i USA på 1920-tallet etter at alkoholforbudet kom i 1919. Pubene måtte legge om driften, og dette førte til et større tilbud av rask og billig mat.

Økende problem I Norge er én av ti overvektige, mens det på verdensbasis er fem prosent, eller 315 millioner overvektige personer. Verdens helseorganisasjon (WHO) regner deg som overvektig om du har en kroppsmasseindeks (KMI) på mellom 25 og 30. personer med en KMI på mer enn 30 regnes som «obese».

OECD forklarer årsakene til den økende fedmen med samfunns- og atferdsmessige faktorer i industriland, som billigere realpriser på mat og mer inaktivitet.

STORT PROBLEM:  Antall overvektige øker over hele verden. OECD forklarer årsakene til den økende fedmen med samfunns- og atferdsmessige faktorer i industriland, som billigere realpriser på mat og mer inaktivitet. Dette bildet er tatt på gata i Gaithersburg i Maryland Foto: Tim Sloan / AFP Photo
STORT PROBLEM: Antall overvektige øker over hele verden. OECD forklarer årsakene til den økende fedmen med samfunns- og atferdsmessige faktorer i industriland, som billigere realpriser på mat og mer inaktivitet. Dette bildet er tatt på gata i Gaithersburg i Maryland Foto: Tim Sloan / AFP Photo Vis mer

USA er også et land hvor kongressen mener at tomatpureen på pizzaen telles som en grønnsak.