Overvektige krever lengre bussbelter

Blir lovbrytere når de ikke får på seg sikkerhetsbeltene i bussene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I mai i fjor kjørte en buss av veien i Troms. To av passasjerene omkom, mens flere ble lettere skadet. Det viste seg at svært få hadde brukt sikkerhetsbelter, selv om det er påbudt.

De fleste forklarte at beltene var så korte at de hadde vært for ubehagelige å bruke.

Det forstår Jørgen Foss (23) i Landsforeningen for overvektige godt:

- Samfunnet har laget regler for setebredde og lengde på beltene som rett og slett er for små for mange i dag. Vi må huske på at minst 100 000 regnes som sykelige overvektige, og at hver femte nordmann generelt kan kalles overvektig, sier han.

Ukjent problem Men selv om det er påbudt å bruke belter på langdistansebusser, er problemstillingen ukjent for flere av de store busselskapene.

- Vi har til nå ikke fått noen tilbakemelding om beltene, sier informasjonsdirektør Jarle Bugge i Nor-Way Bussekspress - som samtidig understreker at alle beltene i deres busser holder EU-standarden.

Heller ikke hos Nettbuss er lengden på beltene kjent som noe problem:

- Jeg tror det har vært én som skal ha spurt etter et skjøtestykke en gang. Men ellers har vi ikke fått noen klager, opplyser teknisk direktør Ragnar Klosser.

Isolerer folk Men for Landsforeningen for overvektige er for korte belter godt kjent:

- Vi får mange henvendelser om at beltene ikke når rundt, så det er et ganske vanlig problem. Men jeg skjønner også at mange kvier seg for å si ifra på bussen. Overvekt er dessverre et tabu i samfunnet, og mange er for flaue til å si ifra, sier Jørgen Foss.

For Landsforeningen for overvektige handler det om både sikkerhet og likeverd:

- Vi har samme krav på sikkerhet når vi reiser som alle andre. Isolasjon er et stort problem for overvektige, og det er trist at et setebelte skal være et hinder for å kunne bruke busser på linje med andre, sier Jørgen Foss.

Skiftet beltene Bussen som forulykket i Troms var en 2011-modell av typen Scania Touring HD.

- Men beltene på akkurat den modellen er nå byttet med 20 prosent lengre belter, opplyser markeds- og kommiunikasjonsdirektør John Lauvstad i Scania Norge.

Skjøtestykker? Det har også vært foreslått at man kan få kjøpt eller lånt skjøtestykker mellom låsen og beltet. Men det synes Jørgen Foss i Landsforeningen for overvektige er å legge lista for lavt:

- Vi ønsker oss samme sikkerhet og trygghet som alle andre. Et skjøtestykke er bare en halvveis løsning. Når man har lange nok seler i i bil, bør det være mulig å forlenge beltene i busser også, sier han.

Setebredden Også setene i bussene kan fort bli trange og ubehagelige om du er overvektig.

Minstemålene er regulert av EU, som blant annet har bestemt at puta må være minst 40 cm bred. Men minstekravet blir i praksis også maksimumsmålet, får vi opplyst av selskaper og fabrikanter.

Lyspunkt Men det finnes i hvert fall ett lyspunkt: Mellom Oslo og Gøteborg, og mellom Bergen og Stavanger, har Nettbuss satt inn det de kaller «Bus4you», der det er tre, bredere seter i hver rekke.

- Vi er opptatt av at alle skal kunne ta buss, så vi vurderer fortløpende både setebredde, avstand mellom setene og lengden på beltene når vi anskaffer nye busser. Men jeg kan ikke love at det blir brede seter over alt, sier Ståle Nistov, konsernansvarlig for kommunikasjon i Nettbuss.

Trangt på toget Overvektige må slite med trange seter på tog og fly også. De nye FLIRT-regiontogene har så smale seter at selv slanke personer synes det blir for intimt.

- Men der jobbes det nå med å få inn nye seter, hører vi. Så får vi håpe at de tenker på oss overvektige også, sier Jørgen Foss.

Og på flyene Flyseter er heller ikke kjent for å ha mye plass til overs. Men også her finnes det et lyspunkt:

- I Canada har de overvektige krav på å få et sete til, helt gratis, hvis de kan vise at de ikke kommer inn i det vanlige flysetet, forteller Jørgen Foss.

Til nå har dessverre ingen andre land fulgt opp det gode eksempelet.

- Men Norge må jo svært gjerne bli det neste, sier lederen i Landsforeningen for overvektige.