Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Overvekt og sykdom

Overvektige tar ut tre ganger så mange sykedager

Også røykere tar ut flere sykedager. 

<b>MER BORTE FRA JOBB: </b>Overvektige nordmenn i 50-årene tar ut tre ganger så mange sykedager som dem med en BMI på under 30. Foto: NTB Scanpix
MER BORTE FRA JOBB: Overvektige nordmenn i 50-årene tar ut tre ganger så mange sykedager som dem med en BMI på under 30. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overvektige nordmenn i 50-årene er mer borte fra jobb enn deres jevnaldrende, viser ny statistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Ifølge SSB tar nordmenn med fedme i aldersgruppen 50 til 59 år ut tre ganger så mange sykedager som dem med BMI under 30. Tallene viser 15 mot fem sykedager de siste tolv månedene.

Tallene viser også at røyking ser ut til å påvirke yrkesdeltakelsen negativt, mens det å ha minst én kronisk sykdom synes å ha enda større negativ påvirkning på det å være i arbeid.

Daglige røykere har to sykedager mer enn kollegaer som ikke røyker. 50– 59-åringer som er i arbeid og røyker daglig, har sju sykedager de siste 12 månedene, mens de som ikke røyker har fem sykedager.

TAPPER: 22 år gamle Matt Diaz var redd folk ville dømme ham om han viste dem hvordan han egentlig så ut etter å ha gått ned 122 kilo. Responsen var overveldene. Video: MattDiazChampion Vis mer

Nordmenn i alderen 50– 59 år som har minst én kronisk lidelse arbeider færre dager når man sammenligner med friske kollegaer i samme aldersgruppe. De tar ut 10 sykedager mot 4 blant dem som ikke har langvarig lidelse.

Tallene kommer fram etter at SSB har sammenlignet tallene i rapporten Health at a Glance 2016 med sammenlignbare norske tall. Tallene viser at den norske befolkningen ligger på om lag samme nivå som det europeiske gjennomsnittet

I rapporten har OECD analysert hvordan risikofaktorer for helse påvirker arbeidsmuligheter og effektivitet i arbeidsmarkedet for mennesker i aldersgruppen 50 til 59 år.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!